Najnovije

ZELENSKI NAPARAVIO HAOS SA KURSKOM: Rusima otvoren put u veliku ofanzivu

Odluka predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da pošalje vojske u napad na Kursk izazvala je oštre kritike od strane vojnih stručnjaka i analitičara.

Prema "Financial Times", ovaj potez je ostavio strateški važan Pokrovsk bez dovoljne odbrane, što je omogućilo ruskim snagama da ubrzaju svoje napredovanje i oslobode više od 20 naselja gotovo bez otpora. Sada se ruske trupe nalaze na samo 8 kilometara od Pokrovska.

Ukrajinski vojnici, novinari i analitičari ukazuju na sistemske propuste i "haos" u komandnoj strukturi ukrajinske armije. Oficiri ističu da se mnoge pozicije napuštaju zbog nedostatka ljudstva i municije, što dovodi u pitanje sposobnost Ukrajine da zadrži kontrolu nad strateškim lokacijama.

Stručnjaci iz Frontelligence upozoravaju da, iako ukrajinsko rukovodstvo još uvek ima šansu da ojača front, pad Pokrovska bi mogao imati katastrofalne posledice po celokupnu istočnu liniju odbrane Ukrajine. Ako ruska vojska uspe da zauzme Pokrovsk, to bi moglo otvoriti put za njihovo napredovanje ka Dnjepru i ozbiljno ugroziti logističku podršku u čitavom regionu.

UKRAJINA U PROBLEMU: Nedavno mobilisani Ukrajinci beže na prvu eksploziju

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA