Najnovije

ZVANIČAN ZAHTEV BEOGRADA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI: Hitno zaštitite Srbe od Kurtijevog terora

Oni koji se nalaze na Kosovu na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN odgovaraju za bezbednost svih građana, navodi se u reakciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo je da predstavnici međunarodne zajednice, uključujući i one na Kosovu, hitno zaštite srpski narod od terora prištinskih vlasti predvođenih Aljbinom Kurtijem.

"Upad do zuba naoružanih pripadnika Kurtijeve specijalne policije u institucije od kojih zavisi fizički opstanak Srba u četiri opštine na severu Kosova vrhunac je antisrpske, anticivilizacijske i antievropske politike Prištine i predstavlja opasan korak ka eskalaciji najširih razmera", ističe se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ukazuje se da oni koji se nalaze na Kosovu na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN odgovaraju za bezbednost svih građana zbog čega ne smeju da budu nemi posmatrači terora koji Kurti sprovodi, rušeći šanse za kompromisno i mirno rešavanje problema u južnoj srpskoj pokrajini.

"Beograd dosledno poziva na mir i dijalog, a Priština, budući da do sada nije na adekvatan način sankcionisana zbog permanentnog rušenja dijaloga i nasilja nad srpskim narodom, čini sve da situacija na terenu bude u toj meri promenjena da svaki dijalog postane izlišan", ističu u Ministarstvu.

U saopštenju se navodi da je poslednji trenutak da Kurti bude sprečen u namerama da na zapadnom Balkanu raspali nove sukobe i dovrši plan etničkog čišćenja koji je, kako se navodi, samo u proteklih godinu i po dana rezultirao iseljavanjem 15 odsto Srba sa Kosova, što konstatuje i Međunarodna krizna grupa.

"Umesto Kurtijevog nasilja i samovolje hitno nam je potrebna reafirmacija i oživljavanje dijaloga, jer politika Prištine ne doprinosi miru i pred sve odgovorne činioce u međunarodnoj zajednici stavlja teške i opasne izazove, jer je očigledna uvertira u humanitarnu katastrofu i veoma ozbiljnu destabilizaciju regiona“, zaključuje se u saopštenju.

Srpska lista uputila je večeras i formalno zahtev za hitan sastanak ambasadorima zemalja Kvinte i EU, kao i predstavnicima Kfora na Kosovu i Metohiji zahtev, koji bi se održao sutra povodom alarmantne situacije na severu Kosova i Metohije izazvanom protivpravnim i nasilnim akcijama Aljbina Kurtija čije su specijalne jedinice upale u srpske institucije u sve četiri opštine na severu, saznaje Tanjug.

Oni su zahtev uputili nakon vanredne konferencije za novinare, na kojoj su poručili da je hitan sastanak sa međunarodnim predstavnicima neophodan i da će zahtevati odgovore na pitanje da li premijer privremenih prištinskih institucija Kurti ima njihovu podršku u sprovođenju ovih jednostranih akcija.

VUČEVIĆ: Kurti ide na Srbe dugim cevima, zahtevam hitnu reakciju međunarodne zajednice

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA