Najnovije

AMERI IPAK DIŽU RUKE: Kraj igri je sve bliži...

Administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena odbacila je plan Pentagona da pošalje američke izvođače u Ukrajinu da održavaju zapadnu opremu, uključujući borbene avione F-16, objavio je "Volstrit džornal", pozivajući se na zvaničnike u Vašingtonu.

Dugogodišnja debata o raspoređivanju američkih civila u Ukrajini za servisiranje hardvera koji Kijevu isporučuju njegovi inostrani podržavaoci intenzivirala se od isporuke prve serije od šest F-16 Ukrajini krajem jula, navodi se u članku u petak.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće razmotrio je predlog vojske, ali je ocenio da je previše rizičan, za "Volstrit džornal" rekli su zvaničnici upoznati sa diskusijom.

"Obaveštajna zajednica je izrazila zabrinutost zbog mogućnosti da Rusija cilja američke izvođače u Ukrajini", rekao je jedan od izvora.

Bajdenova administracija nije potpuno isključila slanje američkih izvođača u Ukrajinu, ali se to neće dogoditi u skorije vreme, navodi se u izveštaju.

Vašington za sada očekuje da njegovi saveznici iz NATO-a u Evropi preuzmu odgovornost za servisiranje aviona koje su dizajnirale SAD, dodaje se.

Holandija, koja je zajedno sa Norveškom, Danskom i Belgijom obećala da će Kijevu isporučiti više od 80 F-16, već je najavila da će finansirati privatni ugovor između civilne kompanije za održavanje i ukrajinskog vazduhoplovstva.

"Finansijski podržavamo ukrajinsku vladu da sklopi te ugovore sa privatnim partnerima kako bismo videli da li oni mogu da održe letelicu u funkciji u budućnosti", rekao je u sredu general Ono Ajkelšajm, načelnik odbrane Holandije.

"Volstrit džornal" je primetio da se Ukrajina ranije borila da održi drugo oružje koje je isporučilo SAD, kao što je tenk "abrams" M1, koji je morao da bude isporučen van zemlje radi popravke. Izdanje je istaklo da F-16 zahteva "sate službe za svaki sat leta", sa desetinama osoblja za podršku koje obično radi na svakom avionu.

Ranije ove nedelje, Kijev je potvrdio gubitak svog prvog F-16, koji se navodno srušio u ponedeljak i poginuo njegov pilot. Ukrajinski mediji navode da se kao mogući razlozi za nesrećuistražuju tehnički problemi i greška pilota.

Međutim, poslanica Marijana Bezuglaja tvrdi da je avion oboren "prijateljskom vatrom" jednog od ukrajinskih sistema PVO "patriot" koji su donirale SAD. U ruskim izveštajima navodi se da je F-16 mogao biti uništen na zemlji raketom "iskander" tokom udara na aerodrom u zapadnoj Ukrajini.

U martu je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da će upotreba F-16 u sukobu avione učiniti "legitimnom metom" ruskih snaga, upozoravajući da će biti gađani čak i na aerodrome unutar zemalja NATO-a ako budu delovali odatle.

Pročitajte OVDE šta je Vučić rekao o borbama u Kurskoj oblasti

Izvor: RT Balkan 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA