Najnovije

NATO OSUDIO ŠIPTARSKE AKCIJE: Da li je realno da zaista "zakrve"!?

Portparolka NATO-a Farah Dahlalah napisala je da su u Alijansi veoma razočarani jučerašnjim akcijama na severu Kosova koje, i pored obećanja prištinskih vlasti, nisu koordinisane sa NATO i Kforom.
NATO

NATO

"Kfor je u potpunosti spreman da održi svoj mandat dobijen Rezolucijom SB UN 1244. Potrebna je deeskalacija i puno angažovanje u dijalogu sa EU", navela je portparolka NATO-a na mreži X.

U srpskoj javnosti vlada uverenje da zapadne zemlje, odnosno, NATO članice, samo deklarativno osuđuju akcije i delovanje Prištine u poslednjem, sada već dužem periodu, a da ih “iza leđa” i “prećutno” podržavaju, te da Priština u suštini ništa ne radi sama i bez koordinacije sa glavnim sponzorima “kosovske nezavisnosti”, a to su na prvom mestu SAD, Velika Britanija i Nemačka.

Međutim, politička situacija u samoj Prištini se menja i albanske opozicione stranke sve otvorenije izlaze u javnost sa ozbiljnom zabrinutošću za budući stav “zapadnog kolektiva” naspram Prištine, pa i samog pitanja nezavisnosti.

Posebno ulogu naravno igra potencijalni dolazak Donalda Trampa na vlast koji bi potpuno promenio klimu u Evropi koja je već poprilično uticajem ukrajinskog sukoba neartikulisana. Mađarska, Slovačka, te niz različitih političkih frakcija čak i u zemljama koje važe za temeljne zemlje NATO alijanse sve glasnije su u traženju promene političkog kursa Evrope, odnosno, Evropske Unije.

Albanski analitičari su upravo uglavnom imali isti zaključak sad u poslednjim danima kada je Emanuel Makron posetio Beograd i svi su isticali da Francuska, bez obzira na fakt da su priznali nezavisnost, sasvim jasno sve više staje na stranu Beograda. Sama kupo-prodaja “Rafala” je za mnoge proliberalne struje, kako na Kosovu i u Albaniji, tako i širom Evrope, bila poprilično šokirajuća informacija.

Koliko god izgledalo neverovatno ili teško, sa jedne strane se može posmatrati sasvim logičnim potencijalni zaokret evropskih i zapadnih zemalja, odnosno, stvaranje ozbiljne naklonosti ka Beogradu. Jednostavno, “nevladina organizacija” koju predvodi Kurti u Prištini ne može ništa ozbiljno da ponudi, a u političko-pravnom smislu – biti na strani Prištine je tzv. “luzerska” pozicija i sama po sebi neodrživa.

Šiptari bi mogli da dobiju “šta zaslužuju”, a to je jedno opšte političko pomračenje uma kojim će skliznuti u konfrontaciju sa zapadnim zemljama, a zatim sasvim moguće, u nekoj od svojih budućih nepromišljenih jednostranih akcija, i konkretan okršaj sa snagama KFOR-a. Istorija nepogrešivo svedoči jedan stalno-ponavljajući princip u politici, a to je princip “apsurda”. Imajući to u vidu, Šiptarima se, na ovaj ili onaj način, crno piše.

Pogledajte OVDE borbene akcije ruske avijacije u Kurskoj oblasti

Izvor: RTS / Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA