Najnovije

„Nekoordinisana i provokativna akcija“: Poruka Kurtiju iz Vašingtona, oglasili se i EU i Euleks

Evropska unija i Euleks oglasili su se povodom upada pripadnika specijalne jedinice tzv. kosovske policije u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine na severu — Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Oglasio se i pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, uputivši poruku Kurtiju.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja DŽejms O'Brajan zatražio je od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da prekine nekoordinisane i provokativne akcije, koje, kako je naveo, negativno utiču na partnerstvo SAD i Prištine.

„Kao što je američka ambasada jasno saopštila, SAD su zabrinute zbog nastavka nekoordinisanih i provokativnih akcija Vlade Kosova. Cenimo rad onih, uključujući Euleks i Kfor, koji sprečavaju nasilje i pozivamo na kontinuiranu suzdržanost svih strana i onih koji su pogođeni“, naveo je O'Brajan na društvenim mrežama.

On je zatražio od „Kurtija i njegove vlade da se „konsultuju i koordinišu s međunarodnom zajednicom“ i da obustave nekoordinisane akcije koje negativno utiču na partnerstvo SAD i privremenih institucija u Prištini.

EU: Poslednja akcija Prištine dovodi u opasnost krhku bezbednosnu situaciju

Kancelarija Evropske unije u Prištini saopštila je da je Unija razočarana zbog kontinuiranog nedostatka koordinacije Prištine sa međunarodnim partnerima, kao i da akcija tzv. kosovske policije protiv kancelarija koje podržava Srbija u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću dovodi u opasnost krhku bezbednosnu situaciju na terenu.

Kako se navodi u saopštenju delegacije EU u Prištini izdatom nakon jučerašnjeg upada tzv. kosovske policije u zgrade Privremenih organa Vlade Srbije u opštinama na severu KiM, Euleks je odmah raspoređen da nadgleda izvođenje ove operacije, koja nije bila koordinisana sa EU i međunarodnim partnerima.

Delegacija EU u Prištini podseća da se Priština obavezala na deeskalaciju, kao i da je Unija više puta pozivala Prištinu da izbegava bilo kakve radnje koje bi mogle negativno da utiču na bezbednost ljudi na terenu, ali da je Priština ignorisala te pozive.

„EU želi da ponovi da bi trenutna operacija policije protiv kancelarija koje podržava Srbija mogla dovesti do dalje eskalacije ionako nestabilne situacije“, ističe se u saopštenju i dodaje da je predviđeno da pitanje kancelarija koje podržava Srbija bude rešavano u okviru dijaloga koji vodi EU.

Dodaje se da se očekuje da Beograd i Priština reše otvorena međusobna pitanja u dijalogu koji vodi EU.
Upad tzv. kosovske policije u srpske institucije u četiri opštine na severu KiM, osudili su i ambasada SAD u Prištini, kao i ambasadori Velike Britanije, Francuske i Nemačke, uz ocenu da su to akcije koje suštinski ugrožavaju Srbe i da jednostrane akcije ne donose trajna rešenja.

Euleks: Pratimo situaciju u skladu sa mandatom

Misija Euleks saopštila je da prati situaciju na severu Kosova i Metohije u skladu sa svojim mandatom.

Misija je tako odgovorila na pitanje Tanjuga da li su bili upoznati sa akcijom tzv. kosovske policije koja je upala u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

„U skladu sa našim mandatom pratimo situaciju. Takođe vam skrećemo pažnju na saopštenje koje je izdala Kancelarija EU u Prištini“, navodi se u odgovoru Euleksa.

Tzv. kosovska policija upala je u petak u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija DŽeljalj Svečlja izjavio je, nakon upada policije u zgrade Privremenih organa na severu KiM, da oni više neće raditi.

Srpska lista uputila je zahtev za hitan sastanak ambasadorima zemalja Kvinte i EU, kao i predstavnicima Kfora na Kosovu i Metohiji, koji bi se održao danas, a povodom alarmantne situacije na severu KiM izazvane upadom specijalnih jedinica tzv. kosovske policije u zgrade Privremenih organa u četiri opštine na severu KiM.

Srpska lista istakla je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti jučerašnjom akcijom tzv. kosovske policije pokazao da ne želi ni institucije Republike Srbije, ni ZSO, a ujedno da ne želi ni Srbe na teritoriji Kosova i Metohije, naročito ne Srbe na severu Kosova i Metohije.

Predsednik Vlade Miloš Vučević zatražio je hitnu i najoštriju reakciju međunarodne zajednice nakon upada pripadnika specijalne jedinice tzv. kosovske policije u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije.

VOJNICI KFORA POD PUNOM OPREMOM! Na mostu na Ibru parkirana vozila, oseća se velika tenzija

Izvor: Sputnik.rs

 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA