Najnovije

OSMANIJEVA U PRAGU: Srbi na severu Kosova stradaju od "srpskih bandi"

Tzv. kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je danas u Pragu da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama vitalni za Prištinu, navodeći da među njima ima neslaganja oko pristupa, ali ne i oko konačnog cilja.

Najavljujući razgovor sa Osmani pod nazivom "Da su liberalne demokratije krhke kao i uvek", izvršni urednik časopisa "Forin afers" DŽastin Vog, konstatovao je da je Kosovo "krhko mesto u krhkom delu kontinent", kao i da je liberalna demokratija "malo komplikovanija" na Kosovu.

Kosovo, dodao je, pretenduje da bude liberalna demokratija, navodeći da nije lako spojiti to sa entičkim nacionalizmom koji je izuzetno vidljiv.

Na pitanje o odnosima sa SAD, ona je rekla da su ti odnosi od egzistencijalne važnosti za Kosovo.

"Odnosi Kosova i SAD su za građane, za Kosovo kao državu, najvažniji,  od egzistencijalnog značaja i najneophodniji od svih saveznika koje smo izgradili tokom godina. Pre svega zbog naše istorije, kada su SAD sačuvale građane Kosova od istrebljenja koje je bilo planirano“, navela je Osmani na pitanje o odnosu sa Vašingtonom.

 To je, dodala je, temelj svega što je urađeno za 25 godina, jer Kosovo i dalje vidi SAD kao lidera demokratskog sveta.

"Američki lideri su bili veoma glasni u razumevanju kršenja ljudskih prava na Kosovu“, dodala je ona.

Osmani je navela da u odnosima sa SAD mogu postojati neslaganja i razlike u pristupima, ali nikada u pogledu konačnih ciljeva.

"Možemo da čujemo izjave o neslaganju zvaničnika u SAD sa Vladom Kosova oko nekog pristupa, ali nikada u pogledu konačnog cilja i osnovnih zajedničkih vrednosti. Nema neslaganja oko toga da dve strane žele Kosovo koje je suvereno, nezavisno, u sadašnjim granicama, uspešno, prosperitetno, multietničko, izgrađeno na svom Ustavu. Ali ponekad pristup održavanju demokratskog, jakog i pravednog Kosova može napraviti razliku. Možda postoje razlike u ovom pravcu, ali nikada ih nije bilo, a ni danas ih nema o tome šta Kosovo želimo, koje su vrednosti“, rekla je Osmani.

Kako je rekla, nesuglasice ne potoje oko puta, već samo oko brzine kojom se put prelazi.

Dodala je da 97 odsto stanovništva vidi SAD kao primarnog saveznika.

Kazala je da je koordinacija sa saveznicima ključna, dok neusaglašavanje može imati trenutni uspeh, ali je onda taj uspeh "krhak".

"Kada koordiniramo sa našim saveznicima, uspeh je stabilniji i dugoročniji, a kada to ne učinimo, to je samo trenutni uspeh, može izgledati dobro, može zvučati dobro, ali onda je to krhkije i onda se mogu napraviti koraci unazad", navela je ona.

Osmani je ponovila tvrdnju da Srbi na severu Kosova "najviše stradaju od srpskih kriminalnih bandi", kao i da Srbija "plaća, postavlja i politički podržava ilegalne kriminalne grupe", uključujući i izvršioce napada u Banjskoj.

Pročitajte OVDE o borbama u Kurskoj oblasti

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA