Najnovije

ŠTA SE REALNO DEŠAVA NA FRONTU: Strateški značaj Pokrovskog pravca - zašto, šta i kako?

Jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije raspoređene na Pokrovskom pravcu u DNR nastavljaju svakodnevno da napreduju, a od protekle analize stanja na frontu, ruski borci uspeli su da oslobode Kruti Jar, Krasni Jar, Nikolajevku nadomak Grodovke, Novogrodovku, Marinovku, Mihajlovku, Memrik, Kalinovo i Ptiče.
Rat

Rat

Na osnovu kretanja ruskih snaga i činjenice da se borbe trenutno vode u Selidovu, Grodovki (dve trećine naselja je pod ruskom kontrolom), Galicinovki i Karlovki, može se zaključiti da je pored direktnog napada i oslobađanja Pokrovska preko Mirnograda i pruge, cilj ruske vojske na ovom pravcu oslobođenje Selidova kako bi se presekla druga pruga i znatno otežalo snabdevanje preostalih ukrajinskih trupa na južnom potezu ovog dela fronta.

Takođe, primetno je da je napredovanje ruskih snaga ubrzano u poslednjih mesec dana, pa je tako i portparol američkog Ministarstva odbrane general-major Ratnog vazduhoplovstva SAD Pet Rajder izjavio:

"U Donbasu ruske snage su ostvarile značajne (teritorijalne) dobitke".

Tako se pojedine ruske jedinice sada nalaze na oko 10-11 km od centra Pokrovska, koji brojni mediji i zvaničnici, uključujući ukrajinske i zapadne, označavaju kao "grad od strateškog značaja".

Zašto je Pokrovsk toliko važan?

Pokrovsk je grad koji je pre početka Specijalne vojne operacije imao oko 60.000 stanovnika, a glavni razlog zbog kog mu Oružane snage RF pridaju toliki značaj je što taj grad predstavlja ključno logističko čvorište ukrajinskih snaga i raskrsnicu mnogih većih i manjih, tj. lokalnih puteva.

Ove komunikacione rute koriste se za transport i snabdevanje mnogih jedinica na donjeckom delu fronta, a vredi podsetiti da je Pokrovsk dobro povezan sa Konstantinovkom (u Kramatorskom okrugu), Kramatorskom i Slavjanskom, kao i sa Pavlogradom i Dnjepropetrovskom.

Kroz Pokrovsk, pored brojnih manjih puteva, prolazi i autoput M30, deo međunarodnih, tj. evropskih autoputeva E50, E40 i E584. Upravo M30 povezuje Pokrovsk sa Pavlogradom i dalje Dnjepropetrovskom, a ujedno je i glavni put koji povezuje Donjeck i čitavu DNR sa Kijevom.

Ukrajinske snage ovaj put koriste kao glavnu liniju za snabdevanje svojih snaga u Donbasu, budući da u kratkom roku mogu dopremiti neophodne zalihe municije, naoružanja i goriva do svojih jedinica u gotovo delovima DNR pod njihovom kontrolom - od Ugledara do Časovog Jara.

Osim toga, u Pokrovsku počinje i put T0504, koji ga spaja sa Konstantinovkom, a njegovim presecanjem stanje i snabdevanje ukrajinskih jedinica na potezu od Časovog Jara do Torecka bi bilo zakomplikovano. Pored puteva, kroz Pokrovsk prolazi i nekoliko železničkih pruga, koje se takođe koriste za logističke potrebe ukrajinske vojske, a trenutno postoji samo još jedan grad u Donbasu koji služi kao pružno čvorište - Kramatorsk.

Vredi istaći, da Rusija ne mora zauzeti Pokrovsk kako bi preuzela kontrolu nad prugama i putevima, budući da zbog fizičke blizine gradu može jednostavno dejstvovati po njima upotrebom teške artiljerije, minobacača i dronova. Što se pruge tiče, postoje pretpostavke da je transport železnicom već obustavljen zbog pretnje od napada.

Uzroci kolapsa ukrajinske odbrane

Razlog za brz prodor ruskih snaga na ovom delu fronta, nakon teških borbi za Avdejevku i njenu okolinu, leži u tome što ukrajinska vojska iza Avdejevke više nema toliko dobro pripremljenih, kvalitetnih utvrđenja i linija odbrane kao što je bio slučaj u ovom industrijskom gradu, koji je utvrđivan od 2014. godine.

Naime na ovom delu fronta postoje manje linije odbrane, izgrađene u kratkom vremenskom roku nakon oslobađanja Avdejevke, međutim ruski borci su uspeli da zaobiđu nekoliko njih i sada se bore na poslednjoj liniji, iza koje se prostire periferija Pokrovska.

Takođe, iza Pokrovska gotovo i da ne postoje utvrđenja, kao ni dobro pripremljena linija odbrane ukrajinske vojske. Ukoliko Kijev, nekim čudom, u međuvremenu ne izgradi utvrđenu liniju u ravnicama iza Pokrovska, napredovanje ruske vojske će se dodatno ubrzati po zauzimanju ovog strateški važnog grada.

Jednostavno rečeno, nakon oslobođenja Pokrovska, ruska vojska će biti na korak od administrativne granice Donjecke oblasti, tj. DNR i imaće otvoren put ka Dnjepropetrovsku.

Nije samo slab kvalitet utvrđene linije odbrane doprineo brzom napredovanju ruske vojske, budući da na ovom delu fronta Ukrajina nema dovoljno (iskusnih) boraca koji bi ta utvrđenja, kakva god da su, čuvala.

Iako bi logičan potez za ukrajinsku komandu u ovom slučaju bio da problem (ne)popunjenosti jedinica reši tako što će dopremiti druge jedinice sa mirnijih delova fronta na Pokrovski pravac, pretpostavlja se da ona nije u stanju to da uradi zbog angažovanja velikog broja vojnika u Kurskoj oblasti.

Stoga je malo verovatno da će ukrajinska vojska moći da stabilizuje front kod Pokrovska i zaustavi ruske snage pre nego što dođu do samo grada, a slična je situacija i sa Toreckom, na čijim obodima se trenutno vode borbe.

Naravno ne treba isključiti ni mogućnost da je, upravo zbog navedenih faktora, komanda ukrajinske vojske odlučila da odustane od pokušaja da zadrži manja naselja i postepeno povlačila trupe u Pokrovsk, gde će pokušati da uspostavi odbrambene položaje, a početak borbi za sam grad može se očekivati u narednim nedeljama.

Pogledajte OVDE borbene akcije ruske avijacije u Kurskoj oblasti

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA