Najnovije

Bajden opsovao Netanjahua nakon što mu je rekao da napreduju pregovori sa Hamasom

Američki predsednik navodno je u telefonskom razgovoru rekao izraelskom premijeru: "Prestani da me zaj...vaš" dok su vodili razgovor o mogućnosti okončanja sukoba u Pojasu Gaze.

Američki predsednik DŽozef Bajden opsovao je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua tokom telefonskog razgovora u četvrtak nakon što je Netanjahu rekao da napreduju pregovori Izraela o sporazumu o prekidu vatre sa Hamasom i da će uskoro poslati delegaciju da nastavi pregovore, javio je izraelski Kanal 12.

Pozivajući se na saznanja ovog medija, "Tajms of Izrael" citira da je američki predsednik rekao izraelskom premijeru:"Prestani da me zaj...vaš".

Kanal 12 nije naveo izvore koji su to rekli, ali ističe da je Bajden na kraju telefonskog razgovora rekao izraelskom premijeru da ga ne uzima "zdravo za gotovo".

Prema Kanalu 12, Bajden je to rekao u kontekstu izraelsko-američke saradnje u potencijalnom sveopštem ratu sa Iranom i njegovim saveznicima.

Pregovori Izraela i Hamasa, uz posredovanje SAD, Katara i Egipta, traju mesecima bez rezultata, a Bajden je ranije izneo mišljenje da je Netanjahu namerno odugovlačio razgovore zbog unutrašnjih političkih razloga, preneo je "Tajms of Izrael".

Netanjahuova kancelarija je saopštila, reagujući na objavu Kanala 12, da premijer ne komentariše sadržaj svojih "ličnih razgovora sa američkim predsednikom".

U saopštenju se navodi da se Netanjahu "ne meša u američku politiku i da će sarađivati sa budućim predsednikom (SAD) bez obzira na to ko bude bio izabran i da očekuje da se Amerikanci takođe ne mešaju u izraelsku politiku".

"NJujork tajms" je objavio da je Bajden tokom razgovora rekao Netanjahuu da se ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Iranu u sredu dogodilo u "nepovoljnom trenutku", baš kada je, prema mišljenju SAD, trebalo da bude postignut sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze i o oslobađanju talaca.

Pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, list navodi da je Bajden takođe tvrdio da bi ubistvo Hanijea moglo da izazove regionalni rat.

Netanjahu je negirao da ometa pregovore, prebacujući krivicu na Hamas, navodi list.

Britanski "Telegraf" objavio je u subotu, pozivajući se na visokog izraelskog zvaničnika, da se Netanjahu oseća ohrabrenijim da napadne Iran nakon što je Bajden odlučio da se povuče iz kampanje za reizbor 21. jula.

ZELENSKI: Sukob sa Rusijom mora da se završi pod ukrajinskim uslovima

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA