Najnovije

BOCAN HARČENKO: Verujem da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji

Bilo kakva saradnja na polju litijuma sa EU nije nam nikakva prepreka za razvoj naših odnosa sa Srbijom, rekao je ambasador Ruske federacije u Srbiji i dodao da veruje da će Beograd odoleti pritiscima da uvede sankcije Moskvi.

Niko od nas nije čuo ni ranije, a ni sada, da Moskva predlaže da Beograd izabere između Zapada i Rusije, što Zapad, odnosno EU uvek radi, teza "izaberi Rusiju ili nas" je odlično poznata javnosti, ali nama bilo kakva saradnja na polju litijuma sa EU nije nikakva prepreka za razvoj naših odnosa sa Srbijom, kaže ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je na početku razgovora za "Večernje novosti" komentarisao potpisivanje Memoranduma između Srbije i EU o kritičnim sirovinama i mineralima.

"Pratimo ono što je ključno, a ovo je svakako jedna od ključnih tema u ekonomskom, političkom i unutrašnje političkom smislu. Takve teze o nekakvom zaokretu Srbije dolaze od onih koji taj memorandum i temu litijuma koriste u političke svrhe. Što se tiče ekološkog aspekta, predsednik Vučić je rekao da neće biti štete za Srbiju. Stekao sam utisak da je pristup i predsednika i vlade po ovom pitanju vrlo ozbiljan", rekao je Bocan-Harčenko.

On je istakao da je svakako potreban određeni oprez.

"Iz svog iskustva iz devedesetih godina odlično znamo da Zapad uvek traži nešto samo za sebe na neokolonijalistički način. U svakom slučaju, tu je najvažniji stav rukovodstva Srbije. S obzirom na to da ono dosledno čuva suverenitet i zna da izvuče pouke iz iskustva drugih zemalja, čak i loša, nadam se da će voditi računa da ne bi, kada do realizacije ovog projekta dođe, bio na štetu Srbije", dodao je ruski diplomata.

Na pitanje da li veruje da će predsednik Vučić odoleti pritiscima i da neće uvoditi embargo Rusiji, Bocan-Harčenko kaže da nikada od njega nije čuo neki sumnjiv stav koji bi naterao na razmišljanje da je moguća promena politike Srbije, kako je istakao.

"Mislim da će tako ostati i dalje. Druga potvrda toga jeste da mi nastavljamo da zajedno radimo na realizaciji naših projekata, doduše u otežanim uslovima, ali idemo korak po korak, ima pregovora i o novim poduhvatima", dodao je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador govorio je i o pozivu Vučiću da učestvuje na konferenciji BRIKS-a, rekavši da interes prema BRIKS-u postoji i u Srbiji, i u javnosti i unutar vlade, kao i da razvoj odnosa sa ovom organizacijom ne bi bio prepreka za evropske integracije.

Kao neposredni učesnik Dejtonskih mirovnih pregovora, Bocan-Harčenko se osvrnuo na današnje pokušaje razvrgavanja ovog ugovora ističući da je na snazi pokušaj uništavanja Republike Srpske putem oduzimanja njenih nadležnosti kao dejtonskog entiteta.

"Ona bi u tom slučaju i mogla da sačuva naziv, ali bi izgubila suštinu. 'Dejton' na prvom mestu čuva bezbednost i interes srpskog naroda u celini. Svake godine bilo je pokušaja da se dođe do toga da je 'Dejton' prevaziđen i da umesto njega imamo evrointegracije, koje su u stvari, evroatlantske, bez obzira na stav Srpske i srpskog naroda koji su protiv učlanjenja u NATO", kaže Bocan-Harčenko.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, on je istakao da Kurti sprovodi teror na KiM, ali da nije realno da Zapad može da utiče na njega i da je to lažna priča. Naglasio je i da teoretska mogućnost ratnog sukoba na KiM postoji, imajući u vidu veoma tešku situaciju, ali da postoji i mogućnost političkog rešenja.

"U svakoj situaciji koja je izuzetno važna za Srbiju, Rusija će uvek biti uz nju i srpski narod i to je iz našeg državnog vrha potvrđeno više puta. Ali, sada koristimo političke mogućnosti, pre svega one koje proističu iz stalnog članstva u SB UN. Zapad je zbog toga želeo da smanji ulogu SB do nule i umesto toga smo dobili razgovore o normalizaciji u okviru EU koji vidimo u kakvom smeru idu", kaže ruski ambasador.

Odgovarajući na pitanja o situaciji u svetu, Bocan-Harčenko se osvrnuo na mogućnost pregovora Rusije i Ukrajine i rekao da Moskva poštuje ulogu i pokušaj Kine da posreduje, kao i da je bilo takvih pokušaja i od strane Mađarske.

"Što se Ukrajine tiče, umesto nje odlučuje Zapad, tačnije SAD. Zapad nije raspoložen za pregovore. Kad je u pitanju Rusija, mi smo uvek za pregovore i još pre februara 2022. nudili smo Vašingtonu i NATO nacrte ugovora između Ruske federacije i SAD o garancijama bezbednosti i sporazuma o merama za osiguranje bezbednosti Ruske federacije i država članica Severnoatlantskog sporazuma kako bi se rešila situacija", dodao je Bocan-Harčenko.

On je istakao i da o nekim tobožnjim pretnjama nuklearnim napadom od strane Rusije govori samo Zapad.

"Mi nismo nikog ugrožavali, ali naravno, nuklearni potencijal postoji i razvija se kao sredstvo odvraćanja. Rusija će sigurno dati adekvatan odgovor u slučaju smeštaja američkih projektila u Evropi", rekao je ruski diplomata.

Na pitanje da li bi Donald Tramp bio prihvatljiviji sagovornik kao predsednik SAD od demokratskog protivkandidata, Bocan-Harčenko je ukazao da je Moskva otvorena za razgovore sa svima.

"Kada je Tramp bio predsednik, bilo je kontakata, ali uz to i sankcija protiv Rusije. U svakom slučaju, spremni smo za principijelan i otvoren razgovor na osnovu realnosti, ravnopravnosti", istakao je Aleksandar Bocan-Harčenko.

Komesarijat: "Oluja" zločin koji opominje, u Srbiji zbrinuto ukupno 28.000 porodica iz Hrvatske

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA