Najnovije

Kurtijeva nelegalna policijska baza na Severu - perfidna poruka Srbima

Otvaranje nove policijske stanice KPS-a u gotovo čistoj srpskoj sredini dodatno će pojačati tenzije na severu Kosova i Metohije što je samo još jedan vid pritiska na preostale Srbe da odu sa Kosova i Metohije, kaže sa Sputnjik politikolog Stevica Deđanski povodom najnovijeg poteza Aljbina Kurtija.

Kvinta koja se, kaže Deđanski, bar retorički suprotstavila Kurtiju i njegovoj nameri da otvori glavni most na Ibru u Mitrovici, suštinski nema ništa protiv ovog pa i drugih poteza koje on vuče, jer da ima Priština i Kurti bi snosili posledice.

Nastavak tihog pritiska za iseljavanje Srba

„Naravno da je otvaranje policijske stanice u srpskoj sredini u kojoj će raditi albanski policajci još jedan u nizu poteza Prištine koja na veoma perfidan način svakodnevno stavlja do znanja Srbima na Severu da se neće lako ili čak da se neće uopšte povući sa Severa, što Srbima stvara nesigurnost i tera ih sa KiM,“ kaže Deđanski.

Kako primećuje, Kurti je u svemu tome spreman da krši ne samo Briselski sporazum nego i takozvani kosovski Ustav.

„NJihov takozvani Ustav je jasan po ovom pitanju a to je da u svim opštinama, pa i u onim sa srpskom većinom, sastav policijskih jedinica mora da odražava etnički sastav stanovništva te opštine,“ podseća Deđanski.

S obzirom da su Srbi napustili sve kosovske institucije iz revolta zbog neformiranja Zajednice srpskih opština, jasno je, ističe naš sagovornik, da će u toj policijskoj ispostavi raditi kosovski Albanci.
„Mi samo možemo da sve ovo posmatramo i da ukazujemo na kršenje međunarodnog prava i prava Srba na KiM jer nemamo drugi izbor. Međunarodna zajednica je očigledno spremna da toleriše sva Kurtijeva zlodela bez sankcija i da čeka da se kosovski Albanci pozicioniraju na severu Kosova, kroz instalaciju vojnih i policijskih baza na oduzetoj srpskoj zemlji i kroz gašenje svih srpskih institucija na Severu,“ kaže Deđanski.
Nova policijska stanica ili policijska baza
Inače, Kurti je policijsku ispostavu u Sočanici kod Leposavića otvorio uz veliku pompu i prisustvo snaga specijalnih policijskih jedinica a u pratnji tzv. ministra unutrašnjih poslova DŽeljalja Svečlje.

On je tom prilikom ustvrdio da će policijska stanica u Sočanici biti multietnička i „u službi svih građana“, a da će njeni zaposleni imati dobre uslove za rad.

Nove prostorije za KPS su renovirane tako da je od jedne prostorije sa veoma lošim uslovima, u kojima su radili srpski policajci pri KPS-u, sada faktički napravljen objekat sa tri prostorije i dva kupatila na 75 kvadratnih metara.
Na ovo je reagovala Srpska lista nazvavši ovu policijsku stanicu nelegalnom policijskom bazom u Sočanici koja će podići ionako tenzičnu situaciju na KiM.

Kurti stavlja do znanja da ne ide sa Severa

Srpska lista je istakla da je Kurti, „nesposoban da za građane koji su glasali za njega otvori fabrike, autoputeve, inovacione centre ili moderne kliničko-bolničke centre, nego otvara još jednu nelegalnu policijsku bazu u kojoj će raditi Albanci, u čisto srpskoj Sočanici u opštini Leposavić“.
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković saopštio je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti protivpravno otvorio policijsku stanicu u Sočanici, koju pretvara u „albansku bazu iz koje će njegove falange da zastrašuju srpski narod u Leposaviću".

Petković je na društvenoj mreži Iks poručio da su teror nad Srbima i gaženje Briselskog sporazuma postali omiljena Kurtijeva disciplina kao i da Kurti nema šta da traži u Sočanici, jer tačka 9 Briselskog sporazuma kaže da policija na severu KiM mora da odražava etnički sastav srpskih opština.

ŠTA ĆE OD UKRAJINE DA OSTANE? Apsolutno ništa, jezivi podaci koji govore sve

Izvor: Sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA