Najnovije

KUVA SE OPASNO: Ameriku stigla kletva „imao pa nemao“, sad raste rizik od šireg rata

Stanje u svetu se zaoštrava, problemi zgušnjavaju, raste rizik od šireg rata, rastu ulozi, a sve to zato što je Ameriku stigla kletva „imao pa nemao“, pa sad umesto potpune moći treba da prihvati da ima samo deo - ako je imala 100 dolara sad treba da prihvati da ima tek 25, kaže profesor Slobodan Reljić povodom eskalacije tenzija na Bliskom istoku.

Ubistvom lidera Hamasa Ismaila Hanije u Iranu, gde je došao na inauguraciju novog iranskog predsednika, po oceni Reljića, otvara se mogućnost da atentati postanu sastavni deo međunarodne politike.

„Krajem 19. veka atentat je smatran načinom na koji su mislili da mogu da rešavaju stvari, a ovo je ponovo vraćanje atentata kao sredstva za rešavanje političkih problema“, konstatuje profesor.

Moguć širi sukob

Istovremeno, dodaje, Iran je u situaciji da ako sebe smatra državom od integriteta ne može da pređe preko toga da je palestinski zvaničnik ubijen na njegovom tlu:
„To otvara niz beskrajno mnogo krajnje opasnih situacija. A Izrael ne može da stane, on je u svađi sa svima, okružen sa 200 miliona muslimana koji smatraju da Izrael nema pravo da to radi. S tim što je Iran dokazao da je zemlja s kojom više ne možete da radite šta hoćete. “

Na sve to, opisuje opasnu situaciju Reljić, Amerika nema jasnu politiku prema Izraelu, stvari su se otele kontroli, a onda je izazivanje šireg sukoba vrlo moguće i to takvog gde je proksi konflikt legitimisan pa ako SAD naoružavaju Izrael onda i neke druge sile mogu da naoružavaju Iran.
„Šanse Izraela nisu uopšte velike. Iran ima skoro deset puta više stanovnika. Ta igra je krajnje opasna i ima neki podcilj. Jer svi ratovi počinju zbog nekih unutrašnjih problema. Pritom, Izrael je dosad sve svoje ratove vodio nedelju dana, a ovo traje od oktobra što pokazuje da ni sa Hamasom ne mogu da reše stvar, a Hezbolah je neuporedivo veći“, smatra sagovornik Sputnjika.

Paks amerikana neodrživ

Na pitanje mogu li SAD malo da prikoče apetite Izraela, Reljić kaže da je to teško ako su ih dosad stalno posticali, a Izrael je i inače u stanju permanentnog rata. Tu je, kako kaže, i činjenica da su na Bliskom istoku, slikovito rečeno, „svi učipljeni“ – i Amerikanci, Rusi, Kinezi...
„Izrael je komplikovana tvorevina, ali to je malo ljudi u odnosu na arapsko okruženje. Ta zemlja ima vojnu dominaciju, vojno su izuzetno organizovani ali tehnika kojom su raspolagali sad se pristiže“, primećuje Reljić, koji kao još jednu otežavajući okolnost za Izrael navodi rastuće antiizraelsko raspoloženje u svetu zbog velikog broja civilnih žrtava u obračunu s Hamasom.

A sve to podržava Amerika, kaže Reljić i podseća da je na početku krize u Gazi američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da on nije samo državni sekretar nego i Jevrejin.

On predviđa i da će se odnosi dalje zaoštravati, podsećajući da Kina i Rusija podrška onima koji više neće da trpe od Amerikanaca.
„Uspostavlja se novi svetski poredak u kome Paks amerikana više ne može da opstane. Biće uspostavljena neka vrste podele gde će, recimo, Evropa biti inferiorna, odnosno može biti samo neka vrsta američke kolonije što zapravo već jeste. Interesi idu u različitim pravcima, i oni idu na svim kontinentima“, navodi Reljić.

Zapad nesposoban da razmišlja racionalno
Glavni je problem, kako kaže, hoće li Amerika prihvatiti da kao hegemon koji je držao sve sad drži jednu četvrtinu, i još mora svim svojim vazalima da objasni da nema više rasipanja:

„Prvo je postojao direktno kolonijalni sistem pa neokolonijalni sistem, gde delujete preko banaka i korporacija, neravnopravne razmene, kupujete vlade, uzimate sirovine. Ali to im izmiče. Stigla ih jevrejska – imao pa nemao.“

Kad je reč o tome može li Ameriku naterati da prihvati promene upozorenje iz Rusije, odakle je predsednik Putin nedavno poručio da će uzvratiti recipročno ako SAD rasporede rakete u Nemačkoj, Reljić je skeptičan.

„Bilo bi dobro kad bi oni bili u stanju da prihvate te poruke. Ali mislim da Zapad još nema tu sposobnost. U državama poput Rusije, Kine, Indije imate manje više jasne tačke u kojima je moć, imate i lično - Putina, Sija, Modija. U Americi, međutim, ne znate s kime biste se dogovarali. Iza predsednika Bajdena očigledno ima neka moć, on sam po sebi nije moć. Ako dođe Donald Tramp tamo će nastati raskol koji treba nekako da se prevaziđe. U ovom trenutku SAD nisu sposobne da naprave unutrašnji dogovor u kom bi odgovarale racionalno. Amerika je naravno moćna država, ima ogromne resurse, i ljudske i vojne, i tu će se naravno naći neko rešenje ali to može da traje,“ objašnjava profesor.

Ti procesi su, ocenjuje on, komplikovani, ulozi su veliki i za sadašnjost i za budućnost, a u ovom trenutku niko ne zna šta će da bude.

„Ono što će da nastane biće rezultat međuuticaja velikih sila - da li će ostati UN ili će nastati neki novi mehanizam, vidićemo. U ovom trenutku se ne zna još ko je koliko jak pa će se to negde posle izbistriti. Mi živimo u takvom periodu i rizik od rata je strašno velik,“ upozorava Reljić.

PANIČNO SAOPŠTENJE KIJEVA! "Neprijatelj je kao pušten sa lanca" (MAPA)

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA