Najnovije

ORUŽANIM SNAGAMA UKRAJINE SVE NEDOSTAJE: Nemaju čak ni obuću

"Opremu nam dele tako što nam daju otprilike četiri do šest od ukupno sedam obaveznih predmeta. Pitaju nas koji broj obuće nosimo, a kad odgovorimo kažu nam: 'Taj nema, evo ti 43'", napisao je mobilisani Ukrajinac.

Oružane snage Ukrajine ne mogu da priušte odgovarajuću obuću za mobilizovane Ukrajince, otkrio je mobilisani vojnik iz Hersona članovima ruske organizacije koja deluje u interesu Rusije na teritoriji Ukrajine.

Naime, Ukrajinac iz Harkova kog su 25. jula na putu do prodavnice "uhvatili" zaposleni u regrutnom centru da bi ga poslali na front napisao je pismo koordinatoru organizacije i zamolio da ostane anoniman.

U pismu je detaljno opisao šta se dešava sa muškarcima koji podležu regrutaciji nakon što ih pripadnici regrutnih centara odvedu.

Prema njegovim rečima, oprema se izdaje u jednom od centara koji raspoređuje trupe, gde se mobilisani upućuju nakon što prođu lekarski pregled.

"Opremu nam dele tako što nam daju tako što dobijamo otprilike četiri do šest od ukupno sedam obaveznih predmeta. Pitaju nas koji broj obuće nosimo, a kad odgovorimo kažu nam: 'Taj nema, evo ti 43'", napisao je mobilisani Ukrajinac.

U Ukrajini se sprovodi krajnje rigorozna mobilizacija. Internetom kruže snimci na kojima vojni službenici neretko tuku ljude kako bi ih nasilno regrutovali.

Pritom, Vladimir Zelenski je sredinom maja potpisao zakon o mobilizaciji kojim su uvedene još rigoroznije mere. Govoreći o novom zakonu, iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova su ocenili da Zelenski njime želi da dokrajči Ukrajince. 

Od kad je zakon stupio na snagu, na front se šalju i mladići od 25 godina, a svi od 18 do 60 su u obavezi da sa sobom nose isprave o vojnoj evidenciji i da ih predoče na zahtev službenika vojnih registra. Snižen je prag za mobilisanje invalida, pa se u prve rovove šalju lica koja su donedavno smatrana invalidima, a sada se strože gleda i na slučajeve u kojima ljudi imaju opravdanje da ne budu mobilisani.

Želja Ukrajinaca da ne odu u rovove na prvim linijama fronta dovela je do procvata korupcije, pa tako postoji informacija da je oslobađanje od mobilizacije dobilo svoju cenu i košta od 10 do 17.000 dolara.

Ukrajinci nisu motivisani da se bore za ideje aktuelnih vlasti koje su izgubile svaki legitimitet, pa beže iz države. Na zapadnim granicama Ukrajine su više puta u poslednje vreme pronađena tela mrtvih muškaraca koji su pokušavali da preplivaju reku kako bi pobegli iz zemlje.

RUSKA VOJSKA IMA NOVU TAKTIKU: Ovo svakom vojniku znači mnogo

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA