Najnovije

PRIŠTINA ZBUNJENA: Gde su završile pare za lobiranje u SAD?

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore, isplatilo je oko 277.000 dolara za lobiranje u SAD.

Od jula prošle do januara ove godine, prištinsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore, isplatilo je oko 277.000 dolara za lobiranje u SAD, a najveći deo ttrškova bio je za obroke, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pored iznosa isplaćenog po ugovoru o lobiranju, kompanijama u vlasništvu Aferdite Rakip i Avnija Mustafaja prijavile su i dodatne troškove.

Većina troškova prijavljenih u onlajn bazi Zakona o registraciji stranih agenata (FARA) Ministarstva pravde SAD, odnosila se na obroke, tačnije poslovne sastanke i putovanja.

Najveći broj sastanaka se odigrao u raznim restoranima u Prištini, iako je u ugovoru o lobiranju navedeno da će se oni obavljati "unutar Sjedinjenih Država".

Prema jednogodišnjim ugovorima potpisanim 26. juna prošle godine, Rakipi i Mustafaj su trebali da budu plaćeni 147.000 evra za lobiranje u SAD. Taj novac je izdvojilo Ministarstvo spoljnih poslova za "unapređenje bilateralnih odnosa između SAD i vlade Kosova".

Veći deo ove isplate primili su u julu i decembru prošle godine, a očekuje se da će ostatak biti isplaćen ove godine, ali ti podaci još nisu javno dostupni.

Lobisti u SAD su obavezni da dostavljaju evidenciju o svojim aktivnostima svakih šest meseci prema Zakonu o registraciji stranih agenata Ministarstva pravde SAD (FARA).

Iz tog razloga, Rakipijeva i Mustafajeva kompanija– "Aferdita Rakipi komunikejšn" i "Ambal doo" – objavile su sve svoje troškove od jula prošle do januara ove godine.

NJihovi ugovori važili su do kraja juna ove godine.

U Ministarstvu pravde SAD za Radio Slobodna Evropa nisu otkrili da li je ugovor sa ove dve kompanije produžen, a nisu odgovorili ni na jedno pitanje u vezi sa ovom temom. Bez komentara je ostala i prištinska vlast.

RUSKA VOJSKA IMA NOVU TAKTIKU: Ovo svakom vojniku znači mnogo

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA