Najnovije

ŠOK IZJAVA ILONA MASKA O VELIKOJ BRITANIJI: Građanski rat je neizbežan!

Velika Britanija preti da sklizne u građanski rat, poručio je direktor "Tesle" i "Spejsiksa" Ilon Mask, komentarišući tekuće antiimigrantske proteste u zemlji koji su prerasli u nasilje.

Nastao je haos u više gradova u Velikoj Britaniji, uključujući Liverpul, Notingem, Lids, Belfast, Stouk na Trentu, Blekpul i Hal, nakon napada nožem u Sautportu u Engleskoj u kojem je troje dece ubijeno, a nekoliko povređeno. Napad je izveo Aksel Rudakubana, 17-godišnjak rođen u Britaniji, a čiji su roditelji poreklom iz Ruande.

U međuvremenu, internetom kruže glasine da je krivac sirijski migrant koji je brodom stigao u Britaniju.

Tragedija je izazvala brojne proteste, a video snimci pokazuju demonstrante kako uzvikuju antimigrantske i antiislamske parole, a vide se spaljeni automobili i oštećene zgrade, iako nisu svi protesti bili nasilni.

Neki aktivisti su se sukobili sa policijom, što je dovelo do desetina hapšenja i povrede policajaca.

Komentarišući video na Iksu objavljen uz tvrdnju korisnika da je haos izazvan masovnom migracijom u Veliku Britaniju i politikom otvorenih granica, Mask je odgovorio da je "građanski rat neizbežan".

Ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Ivet Kuper upozorila je da će oni koji su odgovorni za "kriminalne nerede i nasilje na našim ulicama morati da plate cenu" i da će se suočiti sa "najstrožim mogućim kaznama".

Kabinet premijera Kira Starmera saopštio je da vlada Velike Britanije "podržava policiju da preduzme sve neophodne mere kako bi ulice bile bezbedne".

Ričard Dirlav, bivši šef obaveštajne službe MI6, tvrdio je bez pružanja dokaza da Rusija pokušava da podstakne proteste širenjem laži da je počinilac napada na Sautport bio migrant. On je dodao da lažne vesti širi stranica na Iksu "Čenel 3 nau", koja je navodno povezan sa Rusijom. Stranica ima oko 3.000 pratilaca.

Ruska ambasada u Londonu odbacila je optužbe, nazvavši te tvrdnje "predvidljivim psihološkim manipulacijama (gaslighting)", i dodala da je Dirlav bio među onima koji su sprovodili destabilizaciju "čitavih zemalja i regiona, pokrenuvši neviđene migracije".

"Čenel 3 nau" imenovao je osumnjičenog kao Ali el Šakati, azilanta koji je navodno stigao u Veliku Britaniju čamcem prošle godine.

On je navodno bio "na listi MI6 za posmatranje i bio je poznat službama za mentalno zdravlje Liverpula". Tvrdnje su kasnije izbrisane sa te stranice.

Čini se da je ta stranica "agregator" koji često objavljuje lažne tvrdnje dizajnirane da privuku što više pažnje.

"Čenel 3 nau" registrovan je pod litvanskim domenom 2023. godine, a britanski mediji su izjavili da "ima samo jednog imenovanog autora, DŽejmsa Lolija, na čijem "Linkdin" nalogu stoji da je vlasnik baštovanske kompanije u Novoj Škotskoj, u Kanadi", kao i da se stranica "preusmerava se preko kompanije sa sedištem u Masačusetsu koja anonimizuje detalje o vlasništvu".

Kao i EU, Britanija se već nekoliko godina bori sa prilivom migranata. Od juna 2023. godine, neto migracija u zemlju u prethodnih 12 meseci iznosila je 685.000 ljudi, pri čemu su prvih pet nacionalnosti koje nisu članice EU bile Indijci (253.000), Nigerijci (141.000), Kinezi (89.000), Pakistanci (55.000) i Ukrajinci (35.000), prema zvaničnim podacima.

Pogledajte OVDE borbenu akciju ruskih helikoptera

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA