Najnovije

"Fajnenšel tajms": Rio Tinto razvija novi proces ekstrakcije litijuma da bi smanjio zavisnost od Kine

"Elektralit" tvrdi da je unapredio tehnologiju direktne ekstrakcije litijuma (DLE) koja se razvija od sedamdesetih godina prošlog veka, ali je do sada primenjivana u veoma ograničenom broju slučajeva

Australijski startap "Elektralit" privukao je investicije "Rio Tinta" tvrdnjama da je osmislio tehnologiju ekstrahovanja litijuma koja bi omogućila da se ključni metal izvlači iz rezervi koje su do sada smatrane nepristupačnim.

Kompanija koja vuče korene iz Univerziteta Monaš u Melburnu tvrdi da je uspešno rafinisala litijum za baterije iz različitih ruda procesom koji naziva DLE-R, a koji predstavlja varijantu postojeće tehnologije direktne ekstrakcije litijuma (DLE), koja se razvija od sedamdesetih godina prošlog veka, ali koja je do sada implementirana u veoma ograničenom broju slučajeva.

Proces se zasniva na korišćenju elektrodijalize za filtriranje slanog rastvora koji sadrži litijum kroz membranu da bi se stvorio litijum hlorid. Druga membrana zatim dodatno pročišćava ovaj proizvod da bi se stvorio litijum-hidroksid koji se koristi u baterijama električnih vozila, prenosi "Fajnenšel tajms".

Izvršni direktor "Elektralita", Čarli Mekgil, rekao je da bi ovaj metod mogao biti od značajne koristi za zemlje poput SAD i Australija, koje nastoje da smanje svoju zavisnost u ovoj oblasti od Kine, koja kontroliše 65 odsto udela u svetskom tržištu prečišćavanja litijuma.

"Elektralit" je tokom testiranja uspeo da rafiniše litijum iz slane vode veoma niskog kvaliteta, poreklom iz Jute, bez korišćenja dodatne vode ili hemikalija, što ga izdvaja od tradicionalnih metoda isparavanja koje koriste ogromne količine vode i od drugih procesa DLE.

Glavni savetnik u odeljenju "Rio Tinta" za baterije, Travis Baroni, koji takoše sedi u odboru "Elektralita", rekao je da tehnologija pokazuje "realan potencijal da značajno smanji ekonomske i ekološke troškove proizvodnje litijuma".

POTPUNI RASPAD UKRAJINE: Zelenski je dokrajčio i uništio do kraja

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA