Najnovije

DODIK: Prebilovci – sveto mesto za sve Srbe

Republika Srpska i Srbija danas su izložene jednoj vrsti hibridnog, podmuklog rata i zato je važno da i Srpska i Srbija budu jake, poručio je Milorad Dodik.

Prebilovci treba da su sveto mesto za sve Srbe, poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na otvaranju stalne izložbene postavke "Prebilovci 1941", u organizaciji Muzeja žrtava genocida iz Beograda.

Prema njegovim rečima, svake godine treba nešto učiniti za ovo mesto, na kojem treba održavati istorijski čas, organizovati ekskurzije za decu, da dođu ovde kao što treba da dođu i u Jasenovac.

"To je najbolje sećanje, jedino pravo sećanje u kontinuitetu koje nikada više neće izbledeti", rekao je prvi čovek Srpske i istakao da zna da i predsednik Srbije Aleksandar Vučić to podržava, te naglasio da se i u Deklaraciji usvojenoj na Svesrpskom saboru ističe značaj sećanja na istoriju i potreba jačanja srpskog identiteta.

Dodik, koji je prethodno sinoć prisustvovao i bogosluženju u Hramu Hristovog Vaskrsenja, rekao je da na ovom mestu pre desetak godina nije bilo ničega, pa izrazio zadovoljstvo što je bio među ljudima koji su doprineli izgradnji ovog hrama.

"Pre 10 godina kad smo ovde razgovarali (s Vučićem) primetili smo da važne istorijske događaje uopšte ne obeležavamo ili to nešto skromno radimo ili pak to činimo da ne bismo uvredili druge. Sećanja na stradale u Prebilovcima godinama su ovde zatrta da ne bismo uvredili one koji su nas pobili, kao što je to bilo u Jasenovcu ili bilo kom drugom selu gde su Srbi živeli", naveo je Dodik.

Rekao je i da će srpski narod morati jednog dana da poruči jasno da će svaki Srbin biti zaštićen gde god da se nalazio i da ne može niko da počini bilo šta loše Srbima samo zato što su Srbi i da će ga čekati ruka pravde.

"Koliko su nas ustaše pobile, a to znači naše komšije ovde, muslimani i Hrvati tog vremena, toliko nas je pobila i komunistička vlast koja je bila sposobna da dozvoli da se betoniraju jame da se ne bi došlo do kostiju", naveo je Dodik.

Ukazao je na to da Hrvatska 5. avgust slavi zločinačku vojnopolicijsku akciju "Oluja", dok Srbi oplakuju svoje žrtve.

"Pa nas hoće danas da optuže za Srebrenicu, za to nemaju dovoljno dokaza. Oni pokušavaju da uveličaju stradanje i pokažu neistinu. A mi opet kažemo, ne slavodobitno nego s potpunim poštovanjem žrtava: 'da, to je bio zločin'", kazao je Dodik.

Naglasio je da Srbi moraju da vode računa o sebi i napomenuo da je srpski narod najviše koštala komunistička zabluda o bratstvu i jedinstvu.

"Jedino zbog čega želite da ostanemo u ovoj sramnoj priči zvanoj BiH jeste da ponovo u sledećoj istorijskoj prilici napune jame i mnogo čega drugog upravo nama", rekao je Dodik, prenela je Srna.

Ponovio je da je ponosan na Republiku Srpsku koja nije takva i u njoj može slobodno da živi svako ko želi.

"Republika Srpska i Srbija danas su izložene jednoj vrsti hibridnog, podmuklog rata i zato je važno da i Srpska i Srbija budu jake. Zato moramo činiti više", poručio je Dodik, koji je svoje obraćanje završio rečima: Neka žive Srbija i Republika Srpska, srpski narod, naša sveta Srpska pravoslavna crkva.

RUSI U NEVERICI: Ispovest komandira ledi krv u žilama

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA