Najnovije

HAOS U IZRAELU TEK POČINJE: Ultraortodoksni Jevreji upali u vojnu bazu u Tel Avivu

Desetine ultraortodoksnih jevrejskih demonstranata danas je upalo u bazu izraelske vojske u Tel Avivu, nakon što su protesti izbili u celoj zemlji usled regrutacije ove zajednice, koja je ranije bila izuzeta iz religijskih razloga, saopštila je danas vojska.

Vojska je osudila incident u bazi Tel Hašomer, podsetivši da je upad u vojnu bazu protivzakonit, preneo je Rojters.

Na video-snimku koje je podelila izraelska policija vide se desetine muškaraca u tradicionalnim crnim odelima i šeširima kako se sukobljavaju sa pripadnicima policije ispred baze.

Vrhovni sud Izraela naložio je vladi u junu da prekine dugotrajno izuzeće i pozove ultraortodoksne haredijske studente bogoslovije u vojsku, usled primedbi zajednice i verskih partija u koaliciji premijera Benjamina Netanjahua.

HAOS U IZRAELU - VI STE SLABIĆI: Kreće li unutrašnji rat u bezbednosnom sektoru?

Prvi pozivi pripadnicima zajednice Haredi su poslati pre oko dve nedelje i očekuje se da se oni prijave u centrima za regrutovanje.

Nacrt izuzeća za ultraortodoksne Jevreje datira još iz ranih dana države Izrael, kada je prvi premijer, socijalista David Ben-Gurion, oslobodio oko 400 studenata od služenja vojnog roka kako bi mogli da se posvete veronauci, u pokušaju da se sačuvaju tradicije nakon Holokausta.

U to vreme, Haredi su bili mala zajednica, ali izuzeci su postajali sve veći problem jer se zajednica proširila i sada čini više od 13 odsto stanovništva Izraela, a očekuje se da će njihov udeo dostići oko trećinu populacije u roku od 40 godina zbog visoke stope nataliteta.

Izvor: Sputnik.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA