Najnovije

KRENULA ŽESTOKA UKRAJINSKA OFANZIVA: Šta se to desilo na prvoj liniji fronta zapravo

Situacija na teritoriji Kurske oblasti koja se graniči sa Ukrajinom je pod kontrolom, ali i dalje ostaje napeta, Ministarstvo odbrane i graničari dežuraju, rekao je vršilac dužnosti guvernera regiona Aleksej Smirnov.

Napad ukrajinskih diverzanata na Kursku oblast u Rusiji završen je porazom i povlačenjem snaga Kijeva na svoju teritoriju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ukrajinska vojska aktivirala je poslednje rezerve na granici sa Kurskom oblasti, saopštio je komandant specijalnih snaga "Ahmat" Apti Alaudinov.

"Mislim da ćemo u narednim danima uništiti ove resurse, rezerve koje je neprijatelj akumulirao", objavio je on na Telegramu.

Od jutros su se vodile borbe na nekoliko delova državne granice Rusije, nakon čega su ukrajinske trupe prešle granicu na uskom delu fronta.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, ukrajinske snage su prešle granicu sa malom grupom na nekoliko stotina metara, a ruska vojska je na to snažno odgovorila. Kako tvrde, situacija je pod kontrolom.

Ipak, situacija na teritoriji Kurske oblasti koja se graniči sa Ukrajinom je pod kontrolom, ali i dalje ostaje napeta, Ministarstvo odbrane i graničari dežuraju, rekao je vršilac dužnosti guvernera regiona Aleksej Smirnov.

"Situacija u pograničnom području je i dalje napeta. Rusko Ministarstvo odbrane i graničari rade", napisao je na Telegramu.

Najmanje dvoje civila je poginulo u ukrajinskom granatiranju, prema njegovom izveštaju, dok je trinaest ljudi ranjeno, među njima i četvoro dece.

Na meti Ukrajinaca bilo je i mesto Sudža, važno čvorište cevovoda "Družba" iz Rusije do centralne Evrope.

Kijevske trupe pokušale su da pređu u Rusiju iz Sumske oblasti, napisao je Smirnov. Borbe su se vodile u Sudžanskom i Kornejevskom okrugu Kurske oblasti, dodao je on.

"Ruski graničari i redovne snage sprečili su proboj granice", pojasnio je dodao je.

Smirnov je upozorio da će neuspeli upad verovatno biti praćen kampanjom dezinformacija Ukrajine. On je pozvao javnost da ne naseda na provokacije i da veruje samo zvaničnim izvorima informacija.

Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da su mejlovi o evakuaciji stanovništva zbog napada ukrajinske vojske - lažni.

Prethodno je Ministarstvo odbrane RF objavilo da jedinice ruske vojske i graničari odbijaju napade ukrajinske vojske u Kurskoj oblasti, a na područje borbi na državnoj granici Rusije i Ukrajine u ovoj oblasti poslate su i rezervne jedinice.

Telegram kanal "Maš" objavio je jutros da se grupa od oko 100 ukrajinskih diverzanata u oklopnim vozilima, uključujući američke proizvodnje, oko 9 časova po lokalnom vremenu približila ruskoj granici u blizini grada Sudža.

Pokušaju proboja granice prethodilo je granatiranje ruskog grada Sudža od strane kijevskih snaga, javio je Telegram kanal "Šot". U napadu je ranjeno pet osoba, uključujući troje dece, navodi se u saopštenju. 

Prema saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, ukrajinska vojska je od 8 časova jutros pomoću gotovo trista vojnika i uz podršku 11 tenkova i 22 oklopna vozila izvela napade na ruske položaje u Kurskoj oblasti.

HAOS U IZRAELU TEK POČINJE: Ultraortodoksni Jevreji upali u vojnu bazu u Tel Avivu

Oružane snage Rusije uništile su šest tenkova, dva oklopna vozila pešadije, četiri oklopna transportera i tri vozila "kozak" koje su ukrajinske snage koristile u napadu.Na teritoriji čitave Kurske oblasti bila je proglašena raketna opasnost.Ruske snage su raketama "iskander" uništile dva PRO sistema "buk m1",

Ruski regioni Kursk, Belgorod i Brjansk, koji se svi graniče sa Ukrajinom, bili su meta brojnih raketnih, minobacačkih i bespilotnih napada Ukrajine od početka Specijalne vojne operacije u februaru 2022. godine, energetska infrastruktura i stambena područja, što je rezultiralo smrću i ranjavanjem civila, kao i uništavanjem imovine.

Kijevske snage su takođe u više navrata pokušavale da uđu na rusku teritoriju u Kursku i Belgorodsku oblast. Tenzije na granici bile su posebno visoke u martu kada je ruska vojska odbila nekoliko pokušaja upada u razmaku od samo nedelju dana. Napadi na granicu Rusije posledica su, upozoravaju zvaničnici, neuspeha Ukrajinaca na frontu.

Ukrajina je pretrpela više od 1.500 žrtava i izgubila desetine komada opreme, uključujući nekoliko tenkova i oklopnih vozila, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Šef Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin naredio je pokretanje krivičnog postupka za granatiranje naselja u Kurskoj oblasti.

"Istražni komitet Rusije će utvrditi sve okolnosti incidenta i krug lica umešanih u izvršenje zločina", navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno iz resora, granatirani su stambeni i administrativni objekti, kao i civilna infrastruktura.

CELA SRBIJA NA NOGAMA - RIO TINTO SVE UJEDINIO: Inđija, Sremska Mitrovica, Jagodina, Knić

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA