Najnovije

Kvinta čuva Kurtija: Sramotne reakcije na zauzimanje pošta na Severu Kosova i Metohije

Licemerne reakcije SAD i EU na zauzimanje devet objekata Pošte Srbije na severu Kosova i Metohije bez sudskog naloga ne bi trebalo da nas iznenađuju jer je Kvinta odavno sponzor albanskog separatizma i kosovske nezavisnosti, a danas je čuvar te navodne nezavisnosti, kaže za Sputnjik istoričar Luka Jovanović.

Američka ambasada u Prištini zvanično kaže da je „duboko razočarana“ jednostranim, nekoordinisanim akcijama koje je preduzela vlada Aljbna Kurtija protiv filijala Pošta Srbije na severu Kosova i Metohije, a sličnu ocenu daje i Evropska unija, ali pozivajući da Beograd i Priština ponovo pregovaraju o onom što je davno dogovoreno.

Stara taktika Kvinte

Već smo videli da je Kvinta loš garant i čuvar bilo kakvog sporazuma i ne bi trebalo da zaboravimo da je Priština u protekle dve godine pogazila sve sporazume koji su se ticali srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, a čiji su garant Kvinta i EU, ističe Jovanović.
„Svedoci smo da je sa represalijama nad srpskim narodom nastavljeno u još jačoj meri, da su nastavljena hapšenja Srba i da su zapravo velike sile, odnosno Kvinta i EU glavni Kurtijevi partneri i glavni podržavaoci velikog plana brisanja srpskog imena sa Kosova i Metohije.“

Jovanović dodaje da je stara taktika Kvinte da se prvo postigne neki sporazum pa da ga Kurti prekrši, da bi se posle o istom pitanju postigao novi sporazum na štetu Srba.

Sužen manevarski prostor Srbije

Nažalost, manevarski prostor Srbije je dosta sužen u današnjim geopolitičkim odnosima koji su izuzetno loši po našu zemlju kad je reč o zaštiti prava Srba na Kosovu i Metohiji i van matice, smatra Jovanović.

„Tu ne bi trebalo da se zavaravamo. A Kvinta je sponzor albanske nezavisnosti i ona od svog 'deteta', kakvo god ono bilo , neće nikada odustati.“
Nekadašnji američki specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel ocenio je, reagujući na saopštenje ambasade SAD u Prištini, da protiv Kurtija „oštro formulisana pisma ne funkcionišu“ i da Amerika ima alate da ga zaustavi pre nego što dođe do eskalacije.

Američki interesi na štetu Srba

Komentarišući Grenelovu izjavu, Jovanović kaže da je jasno da Amerika ima alate da „prizemlji“ Kurtija ali isto tako ima i interese na Kosovu i Metohiji.
„Pitanje je samo da li je Kurti u njihovom interesu ili ne, a ja ipak mislim da jeste. Grenel jeste bio član Trampove administracije ali bismo mogli očekivati da su takve njegove izjave date u kontekstu pridobijanja srpske zajednice u Americi da bi glasala za Trampa, a ona je većinski za Trampa. Ali opet, posle američkih izbora mogli bismo očekivati da se čuju drugačiji glasovi sa te strane. Amerikanci vrlo lako mogu da dogovore jak sporazum između Beograda i Prištine onakav kakvog oni žele. Nema sumnje. Pitanje je samo na čiji štetu će da bude taj sporazum.“

A jasno je da bi takav sporazum bio na srpsku štetu, zaključio je Jovanović.

Sramotna reakcija EU

Iz Brisela je saopšteno da je zatvaranje devet filijala Pošte Srbije na severu Kosova i Metohije od prištinskih vlasti jednostrani i nekoordinisani korak koji krši dogovore postignute u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU.

Kao deo Dogovora o telekomunikacijama postignutog 2013. godine i Akcionog plana usaglašenog 2015. godine, obe strane su se saglasile da će raspraviti poštanske usluge „u kasnijoj fazi“, čime su priznale da se ovo pitanje može rešavati samo u okviru dijaloga, ističu u Briselu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je saopštenje spoljne službe EU „sramotno i bezobrazno“.

„Zato što u tom saopštenju oni nas pozivaju da ponovo o Kurtijevim jednostranim potezima inače protivpravnim idemo da razgovaramo. Pa tako sledeći put, kada bude pobio 20 ljudi, mi ćemo da idemo u dijalog da razgovaramo o tome da li je mogao ili nije i kakve su ideje da to prevaziđemo. Kakvu god glupost da napravi oni nas zovu da razgovaramo kako da prevaziđemo ono što je brutalno prekršeno“, rekao je Vučić.

HAOS U IZRAELU TEK POČINJE: Ultraortodoksni Jevreji upali u vojnu bazu u Tel Avivu

Izvor: Sputnik.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA