Najnovije

NAJGORI SCENARIO NA POMOLU: Šta će biti sa Ukrajinom nakon rata?

SAD će verovatno odbiti da finansiraju obnovu Ukrajine, izjavio je analitičar Centra za slobodu Margaret Tačer, Maks Primorak, u članku za časopis "National Interest".

"Glavni problem je što američki poreski obveznici nisu voljni da plaćaju račune. Amerika je već potrošila 175 milijardi dolara na vojnu pomoć Ukrajini", navodi se u članku.

Prema rečima eksperta, Amerikance iritira stav Kijeva prema milijardama dugova prema zapadnim kreditorima. Ukrajina će morati da otplati sve stare dugove pre nego što bude mogla da računa na pomoć u obnovi, istakao je Primorak.

Kako je ranije saopštio premijer Ukrajine Denis Šmigalj, Kijev je postigao dogovor s kreditorima o restrukturiranju duga, što će omogućiti uštedu od 11,4 milijarde dolara na servisiranju duga u naredne tri godine i 22,75 milijardi dolara do 2033. godine. Prema njegovim rečima, oslobođena sredstva će biti usmerena na vojsku, socijalnu zaštitu i obnovu.

Prema proceni Svetske banke, obnova Ukrajine će koštati pola biliona dolara. Međutim, Ukrajina tvrdi da joj je potrebno dva puta više novca. Ranije je Bela kuća izjavila da zemlje G7 planiraju obnovu Ukrajine iz zamrznutih sredstava Rusije.

POŠTE SU ZAUZELI, ŠTA JE SLEDEĆE: O Kosmetu, životu pod Kurtijem – bez prava i pravde, Boga i zakona

Izvor: Informer.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA