Najnovije

NAJLUĐA UTAKMICA IKADA! Čudesna Srbija gubila sa 24 razlike, pa nokautirala Australiju i ušla u polufinale Olimpijskih igara

Košarkaška reprezentacija Srbije na nestvaran način plasirala se u polufinale Olimpijskih igara u Parizu - gubila je sa 24 razlike od Australije, pa pobedila! Konačan rezultat, i to posle produžetka, ne samo da je obezbedio "orlovima" dve prilike da osvoje medalju, već im je doneo i ogromnu dozu samopouzdanja pred polufinale, u kome igraju sa pobednikom meča Sjedinjene Američke Države - Brazil.

Znalo se da neće biti lako. I ne može da bude, u pitanju je četvrtfinale, utakmica koja jednoj strani donosi veliku radost, drugoj nevericu, tugu. Pritom, Australija više nije "ona stara", kada je bila relativno lak plen jer je imala samo jednog sjajnog igrača (na primer, Endrjua Gejza), eventualno dvojici. Ova ekipa "kengura" ima i veliko iskustvo i to baš u najboljem košarkašku, Petiju Milsu, i raskošan NBA talenat, i budućnost košarke, što DŽoš Gidi svakako jeste.

Naravno, nisu ni Srbi u košarci "mačji kašalj", iako su od ista ove Australije izgubili pre manje od mesec dana u pripremnom meču. Ipak je u pitanju ekipa koja je bila vicešampion sveta 2023, a sada ojačana i trostrukim dobitnikom MVP nagrade u NBA ligi, Nikolom Jokićem. A uz njega, i prepoznatljivo oružje na kome selektor Svetislav Pešić najviše insistira, odbrani (i, ako može, najboljoj odbrani na svetu - tokom tranzicije rivala iz defanzive u napad), trebalo bi da su to dovoljni sastojci da se "kengurima" rasprše snovi o olimpijskom polufinalu.

Ali…

Takav scenario se Australijancima uopšte nije sviđao. Posle uvodnih minuta i onog čuvenog "ispitivanja snaga", počeli su da pukotine u spoljnom perimetru srpske odbrane pretvaraju u rascepe ogromnih razmera. DŽoš Gidi se naslađivao time, pratili su ga saigrači, a pre svih pod košem Lendejl, da bi pravu pometnju našim igračima napravio povratak Milsa u igru posle dva, tri minuta predaha. U završnici prve četvrtini dao je deset poena, a na početku druge, u 12. minutu, bio najzaslužniji za nestvarnih 20:44.

Pešićev tajmaut će se pamtiti. Ne zbog psovke koja je izletela čuvenom strategu, već što je od igrača tražio samo jedno: da odbranu igraju onako kako znaju da igraju, a ne onako kako n treba. Pitao ih je "Koliko poena je dao Mils? Dvadeset! A koliko puta je šutirao penale? Dvaput! A vi ga gledate, koj k****. 'Ajde, udarajte malo, napravite faul, napravite pet penala...".
Tražio je od igrača da se žrtvuju. Da, ako treba, sa pet ličnih grešaka izađu iz igre, ali da bar daju sve od sebe za ekipu.

I, po povratku na teren, počelo je da se dešava čudo, za koje se isprva mislilo da ima preča posla negde daleko od pariske hale "Bersi".

Avramović i Dobrić su u odbrani počeli da "seku" suparničke napade. Bogdanović je krenuo da ubacuje trojke. Jokić u napadu povezao redove kako to najbolje i ume. I, prednost je počela da se topi. Malo, po malo...

... sve dok u 27. minutu, 15 minuta posle gubljenja sa 24 razlike, Srbija trojkom kapitena nije povela.

Ali, tih 61:60 je, zapravo, samo bilo uvod u dramu.

Rival jeste bio uzdrman, i to toliko da su Pešićevi izabranici (uz Avramovićeve defanzivne majstorije i jedan neshvatljivo grub prekršaj nad Egzumom, te uglavnom vrlo dobra ofanzivna rešenja) poveli sa 73:67. Ali, tada su počele da se ređaju i organizacione greške u napadu i promašaji, pa je prednost počela da splašnjava kako se bližio kraj meča.

Jokić je tada stupio na scenu, ali, neočekivano za mnoge, u odbrani. Majstorski je njome dirigovao, i sam presecao akcije rivala, a iako ga je šut na drugoj strani terena "izdao", on i saigrači su uspeli da se nose sa velikim izazovom u koji su došli.

Svemu su pomogla tri slobodna bacanja Micića, za 81:78, što je Australija isprva uspela da smanji na poen razlike. Jokić je u poslednjem "pravom" napadu nasankao čuvare jer, kada se podigao na šut, izveo neočekivanu asistenciju za Micića koji je fauliran. A srpski plejmejker, koji je odlično vodio ekipu početkom četvrte deonice, dao je samo jedno bacanje. I, ispostavilo se da to nije bilo dovoljno za trijumf u 40 minuta igre, jer je u preostalih 9,8 sekundi, posle tajmautra, Milis pogodio iz vrlo teške pozicije, izborišvi produžetak.

U njemu, činilo se da će početna Dobrićeva trojka značajno olakšati posao "orlovima", no oni su u naredna dva minuta primili osam poena, a dali samo dva (preko Bogdanovića), pa se na sve to nadovezao i ofanzivni Micićev prekršaj. Na 2:25 do završetka produžetka, Australija ja imala +3 i napad, da bi onda usledila nova Jokićeva defanzivna majstorija. Zaustavio je napad suparnika, Petrušev pogodio oba penala i drama je produžena.

Jokićeve bravure su se tada nastavile. Dvaput je uzeo loptu "kengurima", a nakon što mu je jednom u napadu pobegla, dvaput je poentirao - za 93:90 na 25 sekundi do kraja. Krenuli su Australijanci na sve ili ništa, ali im je Petrušev ukrao loptu, Bogdanović pogodio - za pobedu. I polufinale.

VELIKA VUČIĆEVA PREVARA: Ovako planiraju da zatruju Srbiju

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA