Najnovije

ŠOJGU OTKRIO STRAVIČNE PODATKE: Ukrajina za dva meseca izgubila više od 115.000 vojnika

Zapad, a u poslednje vreme i njegove ukrajinske sluge, pokušavaju po svaku cenu da izdejstvuju pauzu u borbenim dejstvima kako bi kijevska hunta dobila mogućnost da se pregrupiše, ocenio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije.

Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, Ukrajina je za nepuna dva meseca izgubila više od 115.000 vojnika, a to je moglo da se izbegne da je Kijev prihvatio predloge ruskog predsednika Vladimira Putina, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu.

"Za protekla dva meseca, teritorija koju kontrolišu naše snage je proširena za 420 kvadratnih kilometara. Prema podacima Ministarstva odbrane, ukrajinske snage su izgubile više od 115.000 svojih vojnika. To je velika cifra. Skoro po 60.000 za mesec. To je moglo biti zaustavljeno da su ispunjeni zahtevi koje je izložio naš predsednik. Zato je naš stav jasan – trupe idu napred", poručio je Šojgu.

On je dodao da je Ukrajina izgubila više od 3.000 jedinica oklopne tehnike i više od 3.000 vozila.

Šojgu je naveo da "Zapad, a u poslednje vreme i njegove ukrajinske sluge, pokušavaju po svaku cenu da izdejstvuju pauzu u borbenim dejstvima kako bi kijevska hunta dobila mogućnost da se pregrupiše".

"Ne nameravamo da verujemo njihovim rečima, oslanjaćemo se samo na konkretne akcije", istakao je sekretar Saveta bezbednosti.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Rusije nastavljaju uspešno da ostvaruju ciljeve SVO, dok se Kijev pita ko će postati novi predsednik SAD, a Vladimir Zelenski traži novac u evropskim prestonicama. 

Ukrajina da razmisli o ceni usluga sa Zapada
Šojgu je naveo da, ako Zapad misli da može da uvuče Rusiju u dugi pregovarački proces o Ukrajini i odigra scenario koji ima za cilj postepeni gubitak inicijative Moskve tokom Specijalne operacije, onda se duboko vara.

Prema njegovim rečima, izgleda da je vreme da Kijev razmisli o ceni "dobrih usluga" Zapada i počne da razmišlja o interesima svog naroda. 

On je istakao da Evropljani "ponovo na sve moguće načine ometaju postizanje stvarnog napretka u ukrajinskom rešenju, iznoseći očigledno neprihvatljive inicijative u duhu kopenhagenskog ili švajcarskog formata".

Prema njegovim rečima, situacija delimično podseća na Berlinski kongres 1878. godine, kada su evropske sile uz pomoć diplomatskih manevara pokušale da neutrališu većinu dostignuća Rusije stečenih tokom rata sa Turskom.

"Očigledno, uprkos više od sto godina koliko je prošlo od tada, malo se toga promenilo u njihovom mentalitetu", poručio je Šojgu.

Kijev nije odgovorio na Putinove mirovne predloge
Šojgu je naglasio da Ukrajina ni na koji način nije reagovala na uslove za rešavanje konflikta koje je u junu izneo predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Od tada je prošlo skoro dva meseca – nema nikakve reakcije", istakao je.

On je dodao da je besmisleno govoriti o formatu kao što je Ženevska konferencija o Ukrajini, "formula Zelenskog" i slično, jer "nisu jasni pregovori bez glavnog pregovarača".

Putin je na sastanku sa rukovodstvom Ministarstva spoljnih poslova u junu rekao da će Moskva odmah prekinuti vatru i biti spremna za mirovne pregovore ako Kijev povuče trupe sa novih ruskih teritorija i takođe odustane od namere da se pridruži NATO-u.

NOVI POKUŠAJ UPADA UKRAJISNKIH SNAGA NA TERITORIJU RF: Vojska i FSB sprečile prodor u Kursku oblast

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA