Najnovije

EVROATLANTISTI SIKĆU: Orban sa evropskim patriotama menja EU

Svakog dana to postaje sve očiglednije: Viktor Orban ne samo da nije izolovan na međunarodnoj sceni, već stiče i nove saveznike. Porast desničarskih pokreta ugrožavaju jedinstvo Evropske unije, uključujući i dalju pomoć Ukrajini. Brisel je do sada pronalazio načine da postigne dogovor sa Mađarskom, ali veću, odlučniju grupu nevoljnih vlada biće mnogo teže obuzdati, piše „Politiko“.

Viktor Orban nije toliko izolovan na svetskoj sceni koliko bi njegovi rivali želeli. Mađarski lider je uspeo da stvori koaliciju istomišljenika koji su delili njegov strateški cilj, a nova ekstremno desničarska evroskeptična grupa „Patriote za Evropu” pod njegovim vođstvom postala je treći najveći blok u Evropskom parlamentu što je izuzetno dostignuće.

Stvaranje „Patriota za Evropu“ pokazuje da Orban ima dovoljno saveznika unutar EU koji podržavaju stvaranje „Evrope nacionalnih država“. To sugeriše da ekstremno desničarske grupe u EU podržavaju tu viziju više nego ikada ranije i predstavljaju direktan izazov manje radikalnom populizmu koji predvodi italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Politički analitičari upozoravaju da će broj Orbanovih pristalica vremenom samo rasti, pošto nekoliko nacionalnih izbora planiranih u narednim mesecima i godinama imaju potencijal da dovedu do pojave novih vlada krajnje desnice.

Tako će u septembru biti izbori u Austriji, gde trenutno prednjači krajnje desničarska Austrijska slobodarska partija, a na jesen sledeće godine u Češkoj, gde je glavni favorit nacionalistička partija „Akcija nezadovoljnih građana“.

"Ovakav razvoj događaja rizikuje da potkopa koheziju EU u ključnim oblastima, pre svega budžet EU, proširenje bloka i spoljnu politiku – posebno kada je u pitanju Ukrajina “, navodi Politiko.

EU je do sada pronalazila načine da zaobiđe Orbanov ponovljeni veto na Ukrajinu, „ali će biti mnogo teže obuzdati veću, odlučniju grupu nevoljnih vlada.

Izvor: Politika 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA