Najnovije

KREĆE HAOS U BUJANOVCU: Šiptari protestuju protiv "srpske diskriminacije"

Nacionalni savet Albanaca u tzv. Preševskoj dolini, to jest na jugu centrale Srbije, zakazao je "opštenarodni protest zbog diskriminacije Albanaca koju sprovodi država Srbije", preneo je "Albanijan post".

Predsednik saveta Nevzad Lutfiju precizirao je da će se protest održati u centru Bujanovca s početkom u 11 časova.

"Za identitet i dostojanstvo! Hajde! Za svoje! Za one koji će doći posle nas!", napisao je on na Fejsbuku.

Luftiju je pre nekoliko dana u video-poruci istakao da je srpska diskriminacija albanske zajednice "došla do granica rasizma".

"U zemlji nije ostala nijedna albanska porodica koja nije žrtva procesa pasivizacije adresa", istakao je on, te dodao da Srbija na taj način Albancima oduzima pravo glasa i zato apelovao da nadležni organi bez odlaganja isprave ove "ozbiljne prekršaje".

Prema njegovim rečima, albanski kadrovi se ignorišu i prilikom zapošljavanja u državnim institucijama – dovode se Srbi iz drugih gradova zemlje. Najočiglednije je, kako kaže, u Preševu, gde Albanci čine 95 odsto populacije.

Evropska komisija i Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke su pre nedelju dana izrazili zabrinutost zbog pasivizacije adresa Albanaca u tzv. Preševskoj dolini i upozorile Srbiju da deluje u suprotnosti sa obavezama prema poštovanju prava manjina.

Nova inicijativa Nacionalnog saveta Albanaca u skladu je s dosadašnjim separatističkim težnjama albanskih političara koji ovaj deo Srbije (opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa) nazivaju "Preševskom dolinom" i koju bi rado "pripojili" samoproglašenom Kosovu.

Nevzad Luftiju postao je poznatiji srpskoj javnosti kao inicijator promene imena Osnovne škole "Desanka Maksimović" u selu Biljača uz obrazloženje da tamo više nema srpskih đaka, a potom i po muzeju posvećenom albanskim teroristima, koji je otvoren u Končulju kod Bujanovca.

Pročitajte OVDE o borbama kod Torecka 

Izvor: RT Balkan 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA