Najnovije

Protesti protiv "Rio Tinta" u Novom Sadu, Kragujevcu, Užicu, Bajinoj bašti i Kragujevcu

"Nećemo novac, hoćemo zdravlje", "Ekologija ne onkologija", "Domovina se brani lepotom", neki su od natpisa na transparentima, koje su nosili građani.

Građani Novog Sada, Kragujevca i Užica okupili su se večeras u svojim gradovima da izraze protivljenje i nezadovoljstvo najavama da bi u narednih nekoliko godina trebalo da počne iskopavanje litijuma u Srbiji. 

U Novom Sadu je okupljanje počelo kod spomenika Svetozaru Miletiću na Trgu slobode oko 19 časova. Poziv na protest na društvenim mrežama uputilo je Udruženje "Ne damo Jadar" i Savez ekoloških organizacija Srbije, uz poruku da rudnika neće biti.

"Rio Tinto" ili bilo koja druga kompanija neće kopati u Srbiji, poručeno je večeras i na protestima u Kragujevcu, Užicu, Bajinoj Bašti i Obrenovcu.

U Užicu je ispred Gradske kuće, večeras održan protest pod nazivom "Recimo složno ne iskopavanju litijuma".

Kako je većina govornika istakla, "ovo nije političko pitanje već pitanje budućnosti i zdravlja porodica, pitanje opstanka".

Užičani su odlučili da ne šetaju jer kako kažu, dosadašnje šetnje nisu ništa donele.

Glavna poruka protesta na Trgu Dr Zorana Đinđića u Obrenovcu zbog namere kompanije "Rio Tinto" da otvori rudnik litijuma u dolini Jadra kod Loznice jeste da građani neće dopustiti "da se Srbija pretvori u rudarsku koloniju".

Pod parolom "Poziv na odziv, stop Rio Tintu", protiv rudarenja litijuma protestovali su i Kragujevčani. Okupljenima u centru grada, obatili su ekološki aktivisti LJiljana Bralović iz SEOS-a i Ivan Milosavljević iz pokreta "Mlavska vojska". Oni su govorili o važnosti borbe za Jadar ali i jedinstvu u toj borbi, bez svađa i podela.
Zajednička poruka je - ne - rudarenju u bilo kom delu Srbije i podrška meštanima Jadra. 

"Nećemo novac, hoćemo zdravlje", "Ekologija ne onkologija", "Domovina se brani lepotom", neki su od natpisa na transparentima, koje su nosili Kragujevčani.

Glavni protest zakazan je za subotu, 10. avgust u Beogradu.

UDARNO! FBI upao u kuću Skota Ritera, agenti sve pretresaju (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA