Najnovije

ZELENSKI I PRIMIRJE? Ili surova taktika da prevari Ruse

Trenutno nema političke volje za mir ni u Kijevu ni na Zapadu, tako da su izjave Vladimira Zelenskog o tome da je već ove godine potrebno pripremiti bazu za zaključenje mira sa Rusijom - prazne reči.

Na takvu promenu retorike uticala je situacija na frontu koja se loše odvija po ukrajinske snage i njegov pad rejtinga, a krajnji cilj je zamrzavanje sukoba, ocenjuju ruski eksperti.

„Za sada su ovo prazne reči, jer tu nema realnih i konkretnih predloga. Zelenski govori o pregovorima sa Rusijom prilično neodređeno. Prvo, zato što je sam sebi zabranio pregovore. Drugo, jasno je da na potencijalnim pregovorima ne može biti govora o bilo kakvim granicama Ukrajine iz 1991. godine. Treće, ako dođe do pregovora to ne znači da će u njima direktno učestvovati i predsednik Ukrajine kome je istekao mandat i koji nema neophodan pravni legitimitet da danas predstavlja Ukrajinu i ukrajinski narod“, kaže ruski politikolog Ivan Mezjuho.

Situacija na frontu i uspesi ruskih snaga primoravaju Zelenskog da govori o miru, ali on nije spreman za pregovore, podvlači politikolog.
„Generalno, s jedne strane, primećujemo očiglednu, iako postepenu, promenu u retorici Vladimira Zelenskog, a to je posledica teške situacije ukrajinskih oružanih snaga na bojnom polju.

S druge strane, i dalje vidimo da se Zelenski igra rečima, jer nisu potkrepljene realnim inicijativama. Da je on zaista baš sada bio spreman za pregovore, onda bukvalno pre neki dan ne bi se hvalio sa navodno dobrim vestima o F-16 i isporukama tih aviona Ukrajini“, kaže Mezjuho.

Osim toga, Zelenski je pre samo nekoliko dana rekao da „rat sa Rusijom mora da se završi pod ukrajinskim uslovima i da veruje da je moguće primeniti ukrajinsku formulu mira“, što predviđa kapitulaciju Rusije, na šta Moskva nikada neće pristati.

Kijev želi zamrzavanje sukoba

Ruski ekspert Ivan Lizan smatra da izjave Zelenskog o njegovoj spremnosti da započne mirovne pregovore i pripremi „realnu osnovu za pravedno okončanje sukoba“ već ove godine ne znači da zaista želi da zaustavi sukob, već mogu biti manevri za ostvarivanje drugih ciljeva.
„Ne znam šta on podrazumeva pod 'realnim osnovama'. Realnost je ono što se dešava na bojnom polju. Međutim, Kijev kategorički nije spreman da prizna gubitak teritorija“, kaže Lizan.

Po mišljenju analitičara, Kijev je shvatio da neće moći da izađe na granice iz 1991. godine, pa sada nastoji da zamrzne sukob.
„Sudeći po svim ovim deklarativnim izjavama, za sada je njihov maksimalni zadatak da zamrznu sukob na sadašnjoj liniji fronta da bi se onda, posle nekog vremena, revanširali. Rusija se tome kategorički protivi. Sve ostalo je zamazivanje očiju i prazne reči, što služi za igranje diplomatskih igara. Sada smatraju da je ‘pravedno’ zamrznuti sukob, ali ko će im dozvoliti da sprovedu ovo zamrzavanje, uzimajući u obzir krajnje loše iskustvo prvog i drugog Minskog sporazuma?“, zaključio je Lizan.

Podsećanja radi, Kijev i kolektivni Zapad nisu nameravali da realizuju mirovne Minske sporazume, nego su iskoristili to vreme za naoružavanje Ukrajine zapadnim oružjem, dok je Zapad istovremeno ignorisao sve zločine kijevskog režima u Donbasu i u Ukrajini. To su kasnije potvrdili i zapadni zvaničnici, među kojima i bivša nemačka kancelarka Angele Merkel, koja je kazala da su Minski sporazumi potpisani kako bi Ukrajina imala vremena da ojača.

Kada i kako će se završiti sukob u Ukrajini

Ruski eksperti ističu da Kijev sve češće govori o spremnosti za dijalog sa Rusijom, između ostalog, i zato što je u ukrajinskom društvu sve više onih koji se zalažu za pregovore.

„Zapravo, on pokušava da nekako ocrta svoju političku poziciju koje je veoma komplikovana, jer je upravo on nedavno govorio o granicama iz 1991. godine, govorio je i o nemogućnosti pregovora sa Rusijom i sa Putinom lično i još mnogo toga i sada, pod pritiskom svojih zapadnih mentora, prinuđen je da promeni retoriku i priča o nadama vezanim za drugi mirovni samit, koji bi trebalo da bude održan pre novembra, ali je sada već očigledno da će biti kasnije. On grčevito želi da vidi Rusiju tamo“, kaže ruski politikolog Aleksandar Asafov.

Ekspert podseća da je ruski predsednik Vladimir Putin još početkom juna izjavio da će Zelenski vjerovatno biti ukrajinski lider još samo godinu dana, nakon čega će ga se njegovi američki partneri otarasiti.

„Ta izjava je zasnovana na određenim informacijama, a ne samo na pretpostavci... I sa ove tačke gledišta, Zelenski shvata da je, kao prvo, on nelegitiman i da je zapravo uzurpirao vlast, čime mu se zapravo zatvara mogućnost da učestvuje u bilo kakvim pregovorima, osim u onima koje će sam kreirati u vidu, pod znacima navoda, mirovnog samita, u vidu nekakve konferencije uz učešće Rusije“, kaže Asafov.
Eksperti ističu da Zelenski jedino što još može da uradi jeste da odmah poništi dekret o zabrani pregovora, koji je lično potpisao, dok Moskva upozorava da će uslovi za ukrajinski narod biti sve teži ako njihova zemlja bude duže čekala na ulazak u mirovne pregovore.
Asafov ističe da je problem i u tome što Kijev navodno priprema osnovu za okončanje sukoba, ali neodgovara na uslove Moskve.

Rusija se uvek zalagala za mirno, političko i diplomatsko rešenje sukoba u Ukrajini i više puta je predlagala inicijative za prekid vatre. Putin je isticao da bi uz spremnost Kijeva i Zapada došlo bi do momentalnog prekida sukoba i početka pregovora, ali „za sada nije bilo odaziva sa ukrajinske niti zapadne strane“.

Rusija se zalaže za potpuno i definitivno okončanje borbenih dejstava, a ruski uslovi za početak pregovora su potpuno povlačenje ukrajinske vojske iz DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti, kao i spremnost Kijeva da se odrekne namera da uđe u NATO.

UDARNO! FBI upao u kuću Skota Ritera, agenti sve pretresaju (VIDEO)

Izvor: Sputnik.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA