Najnovije

Zovu ga arhitektom rata i mrtvim čovekom koji hoda: Ko je Jahja Sinvar, novi šef Hamasa

Imenovanjem Sinvara, Hamas je poslao poruku Izraelu u trenutku kada svet zadržava dah da vidi da li će doći do eskalacije sukoba.

Hamas je imenovao svog lidera u Gazi Jahju Sinvara za glavnog političkog šefa grupe. Sinvar je na poziciji šefa Hamasovog politbiroa nasledio Ismaila Hanijea, koji je ubijen u Teheranu prošle nedelje.

"Avanzovanje" Sinvara usledilo je u trenutku kada su tenzije naglo porasle širom Bliskog istoka, sa Iranom koji obećala osvetu Izraelu za Hanijevo ubistvo.

Izborom izraelskog javnog neprijatelja broj jedan i "arhitekte" napada na Izrael 7. oktobra, Hamas je poslao prkosnu poruku vladi Benjamina Netanjahua čiji zvaničnici ne kriju da žele da ga ubiju.

"Imenovanje arhiteroriste Jahje Sinvara za novog lidera Hamasa, koji će zameniti Ismaila Hanijea, još jedan je ubedljiv razlog da se on brzo eliminiše i zbriše ova podla organizacija sa lica zemlje", naveo je Izrael Kac, izraelski ministar spoljnih poslova u objavi na društvenim mrežama.

Portparol IDF-a rekao je za Sinvara "mrtav čovek hoda", dok je visoki zvaničnik Bajdenove administracije u decembru rekao da Bela kuća veruje da su Sinvarovi "dani odbrojani" zato što ima "američku krv" na rukama.

Rođen 1962. u Kan Junisu, Sinvar je često prikazivan kao jedan od najbeskompromisnijih najviših zvaničnika Hamasa. Izrael ga je više puta hapsio početkom 1980-ih zbog njegovog aktivizma na Islamskom univerzitetu u Gazi.

Nakon što je diplomirao, pomogao je u uspostavljanju mreže boraca za oružani otpor Izraelu. Grupa će kasnije postati brigada El Kasam, vojno krilo Hamasa.

Raspeće

Sinvar se pridružio Hamasu kao jedan od njegovih vođa odmah pošto je grupu osnovao šeik Ahmed Jasin 1987. Sledeće godine, izraelske snage su ga uhapsile i izrekle mu četiri doživotne kazne – što je ekvivalentno 426 godina zatvora – zbog navodne umešanosti u hvatanje i ubistvo dva izraelska vojnika i četiri osumnjičena palestinska špijuna.

Proveo je 23 godine u izraelskom zatvoru (iz kog je nekoliko puta bežao) gde je naučio hebrejski i postao dobro upućen u izraelsku kulturu, religiju i politiku. Istovremeno je održavao veze sa Hamasovim liderima. Oslobođen je 2011. godine u sklopu sporazuma o razmeni zatvorenika – i to izraelskog vojnika čije je hvatanje organizovao iz zatvora.

Jednom prilikom, u retkom intervjuu za zapadne medije, rekao je italijanskoj novinarki da je zatvor kao razapinjanje. "Zatvor vas izgradi", rekao je i pojasnio da je njemu dao vreme da razmisli u šta veruje i koju je cenu spreman da plati za to.

Palestinci neće biti žrtve lepog ponašanja

Nakon puštanja na slobodu, Sinvar se oženio ("Prve reči koje je moj sin rekao bile su 'otac', 'majka' i 'dron'", rekao je jednom) i brzo popeo kroz Hamasove redove. Godine 2012. izabran je u politički biro grupe i imao je zadatak da koordinira sa brigadama Kasam.

Igrao je vodeću političku i vojnu ulogu tokom sedmonedeljne ofanzive Izraela na Gazu 2014. Sledeće godine, Sjedinjene Države su Sinvara označile kao "posebno označenog globalnog teroristu".

Sinvar je 2017. postao šef Hamasa u Gazi, nasledivši Hanijea, koji je izabran za šefa političkog biroa grupe.

Za razliku od Hanijea, koji je putovao po regionu i držao govore od početka rata u Gazi, Sinvar se nije eksponirao od 7. oktobra.

U intervjuu za "Vajs" 2021. godine, Sinvar je rekao da Palestinci ne žele rat, ali da neće "mahati belom zastavom".

"Dugo smo pokušavali miran otpor. Očekivali smo da će svet, slobodni ljudi i međunarodne organizacije stati uz naš narod i zaustaviti okupatore da čine zločine i masakriraju naš narod. Nažalost, svet je stajao po strani i posmatrao", rekao je on.

Upitan o Hamasovoj taktici, uključujući neselektivno ispaljivanje raketa na civilne mete, Sinvar je rekao da se Palestinci bore sredstvima koja su im na raspolaganju. On je optužio Izrael da namerno ubija palestinske civile, uprkos tome što ima napredno, precizno oružje.

"Da li svet očekuje da budemo žrtve dobrog ponašanja dok nas ubijaju, da budemo zaklani bez buke?"

Šta Sinvarovo imenovanje znači za mirovne pregovore?

Izraelski i američki obaveštajni zvaničnici tvrde da je Sinvarov plan da nastavi rat u Gazi onoliko dugo koliko je potrebno da bi se uništila međunarodna reputacija Izraela i narušio njegov odnos sa glavnim saveznikom, Sjedinjenim Državama.

Od početka rata, većina pregovora o prekidu vatre vođena je u Egiptu i Kataru, ali je Sinvar i dalje igrao glavnu ulogu, čak i iz svog skrovišta u Gazi. Tokom pregovora Hamasovi pregovarači su zahtevali njegovu saglasnost pre nego što pristanu na bilo kakve ustupke, rekli su za "NJujork tajms" zvaničnici upoznatim sa razgovorima.

Dok su predstavnici Hamasa ranije insistirali da Sinvar nema konačnu reč u odlukama grupe, njegova liderska uloga u Gazi i njegova snažna ličnost dali su mu ogroman značaj u načinu na koji Hamas deluje, kažu saveznici i neprijatelji.

"Ne postoji odluka koja se može doneti bez konsultovanja sa Sinvarom", rekao je Salah el-Din el Avavde, član Hamasa i politički analitičar koji je bio u zatvoru sa Sinvarom. "Sinvar nije običan vođa. On je moćna osoba i arhitekta događaja", dodao je.

Svestan da će biti ubijen bez obzira na to da li je rat završen ili ne, Sinvar – koji je uvek bio beskompromisan u odbijanju da Izraelu prepusti i pedalj zemlje – verovatno će nastaviti sa onim što on doživljava kao otpor "okupatoru".

Sa druge strane, ubistvom Hanijea, izraelski premijer Benjamin Netanjahu jasno je pokazao da mu nije stalo do pregovora, već do uništavanja Hamasa po svaku cenu.

Što, sve zajedno, znači da je eskalacija neminovna.

NOVI ŠAMAR UKRAJINE KOJI NIKO NIJE OČEKIVAO! Ujedinjene nacije će biti u velikom problemu

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA