Najnovije

Ustaško divljanje u Imotskom: Policija čuvala spomenik Tina Ujevića od "kićenja" šahovnicom

Organi reda nisu uspeli da spreče uzvikivanje ustaških pokliča, pa je jedan mladić je u jednom trenutku stao pred kameru i sa podignutom desnicom zaurlao: "Za dom!"

U Imotskom je sinoć ponovo promovisano ustaštvo uoči i tokom samostalnog koncerta muzičara Marka Perkovića Tompsona, kojem je, prema procenama medija, prisustvovali oko 22 hiljade uglavnom mladih ljudi.

Sve je bilo isto kao i u utorak i na stadionu i na gradskom trgu, kada se slavila godišnjica zločinačke vojno-policijske akcije "Oluja" - ustaška ikonografija, ustaške pesme poput "Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije", podignute desnice i ustaški poklič "za dom spremni".

Sve to su snimale kamere hrvatske Nova TV, a onda je u kadar uleteo mladić i rekao: "Nema snimanja ovoga".

Jedina razlika u odnosu na atmosferu od utorka uveče je što je u Imotskom sinoć primećen veći broj pripadnika policije. Mediji prenose da je čak šest interventnih policajaca čuvalo spomenik pesnika Tina Ujevića da bi sprečili da ga opet ogrnu zastavom HOS, na kojoj su ustaški simboli.

Iako je, prenose medije, prisustvo interventne policije sprečilo "kićenje" Ujevića, nije im, međutim, uspelo da spreče uzvikivanje ustaških pokliča. Jedan mladić je u jednom trenutku stao pred kameru i sa podignutom desnicom zaurlao: "Za dom!"

Atmosfera sa gradskog trga uoči koncerta preneta je i na stadion pa je uz pevanje ustaške "budnice" jedan broj prisutnih sve vreme držao podignutu desnicu u stilu nacističkog pozdrava "Zig hajl" - sve to pred kamerama.

Izvesni Damir iz Širokog Brijega, kako je bio potpisan u prilogu Nove TV, upitan zašto nosi majicu HOS-a rekao je: "Jer ovo je naše. Jer ovo naš koren". Potom je ispružio desnicu i rekao: "Nek vam bude. Za dom!" i išetao iz kadra.

Nakon što je predsednik Hrvatske Zoran Milanović u sredu oštro kritikovao događanje u Imotskom od utorka uveče, poručivši da "ustaštvu ne sme biti mesta u modernoj demokratskoj Hrvatskoj", sinoć ni on nije pošteđen, pa je iz sveg glasa "počašćen" povicima "Zoki pe..ru", prenela je splitska Slobodna Dalmacija.

Hrvatski "Indeks" prenosi da je mlada devojka u majici sa amblemom HOS-a koja je stala pred televizijske kamere na pitanje zna li čiju majicu nosi rekla da ne zna, a na pitanje šta joj majica znači, uz osmeh je odgovorila: "Za dom spremni".

Željka Radošević iz splitske policije izjavila je da policija deluje po potrebi. "Danas nisu zabeleženi neki veći problemi, a kada sve završi policija će o svemu izvestiti javnost", rekla je ona.

Brnabić bi trebalo da zna: Rudnik za dve, najviše tri godine je litijumska „mantra“ u Evropi

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA