Najnovije

NE OČEKUJTE POMOĆ! Vašington poslao upozorenje Kijevu!

Vašington je „jasno stavio do znanja“ da Kijevu ne može obezbediti značajan broj taktičkih raketnih sistema MGM-140 (ATACMS) u doglednoj budućnosti, izvestio je u subotu CNN, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov sastao se ove nedelje u Pentagonu sa američkim sekretarom odbrane Lojdom Ostinom kako bi razgovarali o dodatnoj vojnoj pomoći.
Tokom sastanka, navodno mu je predstavio listu „visokih vrednosti“ ciljeva koje bi Kijev želeo da pogodi, duboko u Rusiji, koristeći oružje američke proizvodnje.

U intervjuu za CNN nakon sastanka, Umerov je tvrdio da Ukrajina pokušava da ukine ograničenja ATACMS za „samoodbranu“, tvrdeći da su „aerodromi koji se koriste za udaranje u naše gradove u dometu dubokih udara“.

Međutim, zvaničnik američke odbrane rekao je kanalu da su mnoge mete na listi želja Ukrajine u stvari van dometa rakete, pošto je Moskva premestila svoju imovinu visoke vrednosti dalje od fronta.
SAD su takođe „jasno stavile do znanja da Kijev ne treba da očekuje još jednu značajnu isporuku ATACMS-a zbog ograničenog broja američkih zaliha i dugog vremena proizvodnje oružja“, napisao je CNN, pozivajući se na izvor.

Zvaničnik je napomenuo da je Ukrajina do sada dobila veoma „ograničeno“ snabdevanje ovim projektilima.

Američka vlada je naizgled povukla liniju dubokih udara na Rusiju nakon što je jedna od njenih raketa ATACMS, naoružana kasetnom bojevom glavom, pogodila plažu na Krimu početkom juna.

Moskva je optužila Vašington da je omogućio to i druge akte „terorizma“ protiv civila i sugerisala da bi kao odgovor na to mogao da naoruža „države i entitete“ širom sveta koji su neprijateljski raspoloženi prema SAD.

Portparol Pentagona general-major Patrik Rajder pojasnio je u utorak da se „politika Vašingtona nije promenila“, što znači da je Ukrajini dozvoljeno da koristi oružje koje isporučuje SAD za odbranu od prekograničnih napada, ali ne i za „duboke udare“ na ono što SAD priznaje kao rusko teritorija.

Međutim, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće DŽon Kirbi rekao je novinarima u ponedeljak da će Vašington „nastaviti razgovore sa Ukrajincima“. Moskva je upozorila da je svaki razgovor o upotrebi raketa dugog dometa za udar na rusku teritoriju veoma opasan.

DODIK: Nikad nećemo odustati od Srpske i povinovati se američkim interesima

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA