Najnovije

UKRAJINCI U NEVERICI: Kakvu to tehnologiju koriste, tenkovima ne mogu ništa

Borbeno iskustvo specijalne vojne operacije u Ukrajini radikalno je promenilo zaštitu oklopne tehnike od visokopreciznog oružja. Tradicionalno, ruske tenkove je odlikovala niska silueta i aerodinamični oklop i — to je bilo opravdano. Sada su oni više nalik na nekakva glomazna čudovišta, nakostrešena oklopljenim rešetkama i— ovo je takođe opravdano.

Rezultati Drugog svetskog rata, na koje su se oslanjali tvorci oklopne tehnike druge polovine HH veka, jasno su upućivali na to da je najbolja zaštita od protivtenkovskih granata – oklop.

Na Zapadu su krenuli putem njegovog jačanja povećanjem debljine i višeslojnosti. NJihovi tenkovi su se pokazali kao ugaoni, teški i veoma veliki. Međutim, nije bilo garantovano da će istrpeti direktan pogodak kumulativnih i podkalibarskih projektila, ali su preživeli.

U SSSR-u su počeli da stvaraju tenkove elegantnijeg dizajna sa niskom siluetom. Bilo ih je teško pogoditi prvim hicem, a veliki nagibi oklopa trupa i kupole dovodili su do rikošeta. Osim toga, ruska vozila su se pokazala lakšima od stranih i pokretljivija.

Krajem HH veka bilo je prepoznato da su prema mnogim pokazateljima sovjetski tenkovi prevazišli zapadne.

Od visokopreciznog raketnog oružja štitili su ih sistemi ugrađene dinamičke i čak aktivne zaštite. U slučaju okršaja tenkovskih armada smatralo se gotovo nedvosmisleno da će prednost imati ruski tenkovi T-72, T-80 i T-90.

Situacija se pogoršala kada su Ukrajini isporučene samonavođene američke rakete „džavelin“, koje su programirane za gađanje ranjivog gornjeg dela tenkova.

Međutim, stručnjaci za rovove, a zatim i stručni konstruktori biroa za projektovanje tenkova pronašli su način da se tenkovi zaštite od promovisanih „džavelina“ i jurišnih dronova. Oni su analizirali iskustvo uništavanja oklopne tehnike i razradili su različite konstrukcije dodatne zaštite gornjeg dela tenka, koji su počeli da proizvode u fabričkim uslovima.

Na kraju, veoma skupe i previše promovisane američke rakete prestale su da predstavljaju pravu opasnost po ruska oklopna vozila.

Rusija je naučila kako da minimizira pretnju od FPV-dronova, kao i bespilotnih letelica. Trupovi i kupole tenkova počeli su da se prekrivaju brojnim rešetkastim strukturama, što je potpuno promenilo uobičajeni izgled vozila.

Posebna pažnja posvećena je zaštiti motornog i transmisionog dela. Sada je neprijateljskom operateru istog tog FPV-drona u žaru borbe teško da odredi ranjiva mesta i da tamo usmeri svoju granatu. Istovremeno, ona će se gotovo sigurno zaglaviti u rešetkama i detonirati, bez pričinjavanja štete tenku. Već su više puta isticani slučajevi kada su T-72, T-80 ili T-90 bili pogođeni i do deset puta, a ni jednom nisu bili ozbiljnije oštećeni.

Nova rešetkasta zaštita ruskih tenkova je odgovarajuće predstavljena na izložbi „Armija-2024“. Privukla je pažnju stranih stručnjaka, koji su radili na prošlom vojno-tehničkom forumu. Ne treba sumnjati da se sada pažljivo proučava u celom svetu.

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA