Najnovije

ZAHAROVA PROSULA MOZAK: Kao i tokom Drugog svetskog rata, Zapad pomaže borbu protiv Rusije

Na današnji dan, 1. septembra, pre 85 godina počeo je Drugi svetski rat.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova podseća da je to najveća tragedija koju je svet video, i u kojoj je učestvovala 61 država, odnosno više od 80 odsto stanovnika planete. 

"Vojne operacije su se odvijale na teritoriji 40 ​​država. Ukupni gubici, prema različitim procenama, kreću se od 50 do 80 miliona ljudi, uključujući kako vojsku, tako i civile", izjavila je na nedavnom brifingu portparolka MSP-a Rusije Marija Zaharova.

Moskva ističe da postoji mnogo laži o počecima Drugog svetskog rata, kao i o ulozi Zapada u njemu, i dodaje da još nisu obelodanjeni tajni podaci o predratnim anglo-germanskim pregovorima iz 1939. godine. 

MSP Rusije poručuje da je "neprihvatljivo" i "bogohulno" izjednačavati nacizam i komunizam, prećutkivati odlučujuću ulogu armije SSSR-a u slamanju Hitlerove vojne mašinerije i pokušavati da se odgovornost za Drugi svetski rat u istoj meri prebaci na Nemačku i SSSR.

"Sve do prvih pucnjeva Drugog svetskog rata London i Vašington računali su da će Hitlerovim rukama oslabiti ili uništiti svog glavnog geopolitičkog konkurenta - Sovjetski Savez", podseća Moskva.

Ruska strana upozorava da se danas, 85 godina kasnije, situacija ponavlja na primeru neonacističkog kijevskog režima, koji je Zapad izabrao za instrument borbe protiv Rusije. 

"Zapad, koji danas insistira na tome da Kijev nastavi borbe, potvrđuje svoju umešanost u sukob i zainteresovanost za njegov nastavak, i, kako je to rekao bivši američki predsednik DŽordž Buš, ubijanje što više Rusa. Situacija podseća na pružanje pomoći nacističkoj Nemačkoj pre napada na SSSR", rekla je nedavno Zaharova.

"Danas, više od osam decenija kasnije, naša zemlja se ponovo bori za slobodan i nezavisan razvoj sveta. Borimo se za pravo naroda sveta da sami planiraju svoju budućnost i određuju put razvoja", zaključilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA