Najnovije

Dok Albanci brutalno terorišu Srbe na Kosovu, Lajčak u Beogradu glumi „dijalog“

Aljbin Kurti neće promeniti svoju politiku represije koju Zapad navodno kritikuje ali ne kažnjava, a EU preko Lajčaka želi da održi dijalog samo iz razloga da se stvar svrši po njenom, upozorava diplomata Zoran Milivojević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon dvosatnih razgovora sa posrednikom u dijalogu Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom rekao da će se u naredna 72 sata obratiti javnosti. Kako je naveo, predstaviće šta je ono što Srbija zahteva zbog, kako je istakao, suštinskog i brutalnog napada na srpsko stanovništvo prvenstveno na severu Kosova, i šta je to što međunarodna zajednica nije ispunila.

Kurti ne odustaje

Lajčak je u ponedeljak najavio da će, nakon Prištine, posetiti Beograd, kako bi pripremio naredni sastanak „u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa“ dve strane, a njegova poseta Beogradu desila se samo nekoliko sati nakon brutalne akcije kosovske policije koja se iživljavala nad srpskim mladićima.

Diplomata i bivši ambasador dr Zoran Milivojević kaže da je teško komentarisati nešto o čemu nema informacija o toku razgovora Vučića i Lajčaka ali se osvrnuo na incident u Mitrovici.

„Nema tu velike filozofije: ova poslednja hapšenja pokazuje da Kurti ne menja politiku represije i će i dalje sprovoditi ono što je i dosad sprovodio, verovatno još efektnije jer su u vremenu izbora,“ uveren je Milivojević.

Šta to Lajčak pokušava

Što se tiče dijaloga, Milivojević kaže da tu ništa od nas ne zavisi.

„Čućemo šta će nam predsednik Vučić reći, ali u suštini mi nemamo nikakvu krivicu na sebi što se tiče dijaloga. Tu od nas ništa ne zavisi i ne očekujem tu ništa novo da se desi jer jasno je da sem verbalnih osuda Prištine sa Zapada nema nekih kaznenih mera za ono što Kurti radi. Prema tome, odgovornost za stanje na trenu je na Kurtiju, ali delom i na onima koji tu politiku i takav pristup odobravaju i podržavaju. Pozivanje obe strane na odgovornost i na preduzimanje mera prosto ne stoji, to su dvostruki standardi, jer mi nismo ničem doprineli da stanje na terenu bude ovakvo kakvo jeste,“ kaže naš sagovornik.

To što Lajčak pokušava, dodaje Milivojević, u kontekstu je pokušaja EU da taj dijalog na neki način ostane u životu.

„To je jedno, a drugo je da to žele da održe u životu tako da to bude sa pozicije koji održava njihove interese. To je jasno pokazalo saopštenje Lajčaka posle posete Prištini i stav koji je izneo kao stav EU, a to je da mosta na Ibru treba da bude otvoren a i prozivanje Srbije za nešto za šta ona nije odgovorna, a to je spuštanje tenzije na severu koju mi nismo ni podigli,“ napominje Milivojević.

Zapad stoji iza Kurtija

Milivojević kaže da je još jedan dokaz da Zapad ima dvostruke aršine i to što toleriše Prištini što nije sprovela i što ne poštuje sporazume donete ranije.

Sastanku Vučića i Lajčaka je prisustvovao i američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil. Inače, Vučić je najavio i da će u oktobru pred Skupštinu Srbije izaći sa predlozima o tome šta će Srbija uraditi po pitanju cele situacije.

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je da se posle dolaska Lajčaka u Beograd vrlo brzo očekuje i sastanak u Briselu i da će se tada čuti konkretnije stvari o postupcima Prištine.

STANO: Srbija da odgovori da li je i zašto izrazila rezerve prema Ohridskom sporazumu

Izvor: Sputnik.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA