Najnovije

LITIJUM PADA U ZABORAV? Group1 predstavlja prvu kalijum-jonsku bateriju koja menja igru!

Ova novina nudi mnoge prednosti u poređenju sa tradicionalnim baterijama koje koriste materijale poput kobalta, nikla, bakra i litijuma.

Prednosti Kalijum-Jonske Baterije

Kalijum-jonske baterije donose brojne prednosti, uključujući oslobađanje od zavisnosti od skupih materijala koji se često koriste u baterijama za električna vozila i druge uređaje.

Kobalt, nikl, bakar i litijum su materijali koji zavise od složenih i često nestabilnih stranih lanaca snabdevanja. Kalijum, s druge strane, je jeftiniji i dostupniji, što može značiti stabilniju i pristupačniju proizvodnju baterija.

Group1 ističe svoju tehnologiju kao superiornu u odnosu na druge buduće baterijske tehnologije kao što su litijum-gvožđe-fosfatne i natrijum-jonske baterije.

Litijum-gvožđe-fosfatne baterije razvijaju Volvo i njegovi partneri, uključujući Geely. Kalijum-jonske baterije se odlikuju poboljšanom sigurnošću i većom energetskom gustinom, što ih čini atraktivnom alternativom.

Tehničke Karakteristike i Razvoj

Kalijum-jonska baterija kompanije Group1, poznata kao prva 18650 kalijum-jonska baterija na svetu, koristi form faktor 18650, koji je najrasprostranjeniji i najdizajniraniji format ćelija. Ovaj format se najčešće koristi u raznim elektronskim uređajima i može biti ključan za primenu u budućnosti.

Tokom konferencije Beyond Lithium-Ion u Oak Ridge Nacionalnoj laboratoriji, lideri Group1 predstavili su svoj razvoj od malih coin-cell paketa do cilindričnih baterija, što pokazuje napredak u prilagođavanju tehnologije za različite aplikacije.

Ključne Komponente

Jedan od ključnih proizvoda kompanije je Kristonit, katoda od kalijuma i „prusijanske bele“. Ova supstanca ima nisku cenu i visok teorijski kapacitet u baterijama. Iako postoje izazovi sa performansama ovog materijala, tim iz Group1 je uveren u svoju sposobnost da prevaziđe ove probleme kroz dodatna istraživanja i razvoj.

Ostale komponente baterije uključuju grafitne anode, separatore i elektrolit napravljen od „komponenti nabavljenih sa tržišta“. Joni se kreću između anode i katode kroz elektrolit, omogućavajući funkcionisanje baterije.

Potencijalne Primene

Kalijum-jonske baterije imaju potencijal da unaprede sektor električnih vozila i skladištenja energije. Efikasno skladištenje obnovljive energije iz izvora kao što su sunce, talasi i vetar može pomoći u smanjenju emisije zagađujućih gasova i doprineti očuvanju životne sredine.

Group1 ima ambiciju da obezbedi ključnu baterijsku podršku za ovu tehnologiju, omogućavajući njenu široku primenu. „Distribucijom uzoraka našim partnerima i proizvođačima ćelija, postavljamo temelje za široku primenu ove transformativne tehnologije,“ izjavio je Aleksandar Žiro, izvršni direktor kompanije.

Zaključak

Razvoj kalijum-jonskih baterija od strane Group1 predstavlja značajan korak u evoluciji baterijskih tehnologija. Ova inovacija može doneti brojne prednosti u smislu troškova, dostupnosti materijala, sigurnosti i energetske gustine.

S obzirom na sve ove aspekte, kalijum-jonske baterije imaju potencijal da igraju ključnu ulogu u budućim tehnologijama skladištenja energije i električnim vozilima.

ŠOKANTNO SAOPŠTENJE ČEČENSKIH SNAGA: Komandant "Ahmata" već slavi, evo šta je sledeći zadatak!

Izvor: Vebtribune.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA