Najnovije

MI SNAGA IZ NARODA IMA PITANJE SVIH PITANJA: Da li je Srbija povukla primedbe na Ohridski sporazum?

Poslanička grupa podnela je Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja koji se tiče navodnog povlačenja pisma Ane Brnabić o "crvenim linijama" Srbije kada je u pitanju KiM.

Poslanička grupa "Mi – Snaga naroda" Branimira Nestorovića zvanično je upitala Vladu Srbije da li je povukla pismo Ane Brnabić o "crvenim linijama" za Kosovo i Metohiju, tačnije da li je, kako tvrdi izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, povučen dopis koji je  Evropskoj uniji uputila tadašnja premijerka Srbije, u decembru prošle godine, u kome je izrazila rezerve u vezi sa delovima Ohridskog sporazuma.

Poslanička grupa je navela da na osnovu čl. 15. st.1. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja zahtevaju od Vlade Republike Srbije da dostavi informacije i/ili kopije akata u vezi sa sledećim pitanjima:

1. Da li je Srbija povukla rezerve koje je Ana Brnabić predala 13.12.2023. godine EU (EEAS) na "nemačko-francuski sporazum" obuhvaćen Deklaracijom EU od 13.12.2023. godine.

2. Da li je Vlada donela odluku, ako nije da li će doneti odluku, da se obrati SB UN, a ne Kforu kao 2022. godine, u cilju ispunjavanja prava Srbije iz Rezolucije 1244 SB UN sa Aneksima 1 i 2 koji dopuštaju povratak dogovorenog broja osoblja radi obavljanja utvrđenih delatnosti u cilju zaštite preostalog srpskog stanovništva?

Iz pokreta podsećaju na okolnosti u vezi sa zahtevom francusko-nemačkog plana.

"Da bi bila zaboravljena nasilna agresija Nemačke, Francuske, Amerike, Italije i drugih, bombardovanje Srbije, bez odluke SB UN, - Nemačka i Francuska ultimativno su zahtevale od predsednika Vučića da 23.01.2023. prihvati, kao svoj, njihov nemačko-francuski sporazum o osamostaljivanju Kosmeta", navode u saopštenju.

Ukazuju da je taj, kako kažu, ultimativni "sporazum" preuzela EU u celini 27.02.2023, dajući mu naziv "Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije", a posebno otežavajuće okolnosti ugrađene su u aneksu iznetom u Ohridu 18.03.2023. godine (članstvo Kosova u UN). Tako nasilno stvoren i ultimativno dat "sporazum" ministri Saveta Evrope uneli su 12.12.2023. godine u Poglavlje 35 - kao uslov Srbiji za pristupanje u EU.

Podsećaju da je konačna verzija "Sporazuma sa aneksom" obuhvaćena Deklaracijom koju su 13.12.2023. godine u Briselu usvojili šefovi 27 država i vlada EU.

Toga dana Ana Brnabić je predala "rezervu Srbije" na deo koji se odnosi na priznanje Srbije da Kosovo postane članica UN, u sistemu organizacija i agencija UN i sl.

Podsećaju i da je informacija o ovom navodnom povlačenju rezervi Srbije jedino dostupna u medijskim izveštajima, kao i da ne postoje druge zvanične informacije.

PAKLENI UDARAC RUSKE VOJSKE! Može biti znak da sprema najveća ofanziva

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA