Najnovije

PANIKA NA ZAPADU! Šta to Rusi mogu da proizvedu za šest meseci

Za šest meseci Rusija proizvede vojnu produkciju koja se može uporediti po obimu sa celokupnim arsenalom Bundesvera, zaključak je autora studije sa Instituta za svetku ekonomiju Kiela (IfW Kiel).

Pojašnjava se da se autori studije pozivaju na otvorene izvore i bazu podataka Kiel Military Procurement Tracker.

„Pri sadašnjoj stopi nabavki, Nemačkoj će biti potrebno skoro 100 godina da dostigne nivo vojnih zaliha od pre 20 godina, za razliku od ogromnog rasta ruskih vojnih mogućnosti, uključujući savremene sisteme naoružanja“, navodi se u saopštenju instituta.

Ističe se da će pri sadašnjem tempu nabavki, nemačko Ministarstvo odbrane moći da poveća svoju flotu lovaca na nivo iz 2004. (423 aviona) za oko 15 godina, tenkova (2398) za 40 godina, a haubica (978) – za skoro 100 godina.

„Rusija je u stanju da obezbedi iste količine u mnogo kraćem vremenskom periodu“, navode autori studije.
Istovremeno, nemačka vlada jedva uspeva da popunjava arsenal Bundesvera nakon prebacivanja određenog oružja u Kijev. Institut napominje da je nakon izbijanja sukoba u Ukrajini Ruska Federacija uspela da značajno poveća svoje proizvodne kapacitete za sisteme PVO i tenkova.

„Uprkos retorici Zeitenwende („promena ere“ – koju je proglasio kancelar Olaf Šolc nakon izbijanja sukoba u Ukrajini), jaz između vojnog potencijala Nemačke i Rusije nastavlja da se širi“, naglašavaju u tekstu.

Ranije je nemački kabinet saopštio da će nemački budžet za odbranu za 2028. godinu, dogovoren na nedavnom sastanku, iznositi 80 milijardi evra. Vlada je za 2025. godinu uspeo da dogovori povećanje budžeta za odbranu za samo 1,2 milijarde u odnosu na sadašnjih 52 milijarde evra na godišnjem nivou. Nacrt budžeta za 2025. godinu poslat je u parlament na usvajanje.

PAKLENI UDARAC RUSKE VOJSKE! Može biti znak da sprema najveća ofanziva

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA