Najnovije

STANO: Srbija da odgovori da li je i zašto izrazila rezerve prema Ohridskom sporazumu

Pozicija Evropske unije jeste da je Ohridski sporazum legalan i da obe strane imaju dužnost da ga implementiraju, izjavio je portparol EU.

Portparol EU Peter Stano rekao je da je Ohridski sporazum obavezujući za obe strane, tzv. Kosovo i Srbiju, i dodao da je na Beogradu da odgovori na pitanja da li je, kada i zašto povukla pismo iz decembra 2023. kojim je izrazila rezerve prema Ohridskom sporazumu.

Kako je naveo, pozicija EU je oduvek ista, a to je da sve sporazume obe strane moraju bez odlaganja da sprovedu.

"Kontinuirana pozicija Evropske unije jeste da je Ohridski sporazum legalan i da obe strane imaju dužnost da ga implementiraju", kazao je Stano.

Dodaje da postoji jedan član koji govori da taj sporazum postaje deo procesa evrointegracija obe strane.

"To je legalni dogovor koji je prihvaćen u Ohridu i obe strane moraju da rade bez ikakvog daljeg odlaganja na implementaciji ovog sporazuma", kazao je.

Na insistiranje novinara da pojasni kada je Srbija povukla pismo koje je nekadašnja premijerka Ana Brnabić poslala EU u kojem je navela da Srbija ne prihvata taj sporazum, Stano navodi da je to konačni i međunarodno obavezujući dokument za obe strane.

Podsetio je na mnoge primedbe i komentare članica EU, kao i Evropske komisije, da su obe strane dužne da sprovedu Ohridski sporazum.

Ukoliko to ne urade, kako kaže, neće biti u mogućnosti da nastave svoj evropski put.

"Ono što je jasno jeste da je za nas ovo konačan i međunarodno obavezujući dokument i za Kosovo i za Srbiju i nikakvi dalji dogovori nam nisu potrebni. Ono što nam treba sada, a što je poruka koja se ponavlja i Prištini i Beogradu i iz Brisela i iz prestonica država članica, ali takođe i iz Vašingtona, jeste da se odmah sprovede implementacija jer ako nema implementacije, neće biti napretka u procesu priključenja EU", kazao je Stano.

Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, tokom posete Prištini prošle nedelje, potvrdio je da je pismo koje je u decembru prošle godine Evropskoj uniji uputila tadašnja srpska premijerka Ana Brnabić, u kom je izrazila rezerve po pitanju delova Ohridskog sporazuma, odnosno iznela crvene linije Srbije za tzv. Kosovo, povučeno.

FICO: Međunarodna zajednica ne sme dozvoliti nacistima da se bore u Ukrajini

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA