Najnovije

VRAĆANJE DONBASA U PUNOM JEKU! Ruska vojska oslobodila još četiri naselja u DNR

Oružane snage Rusije su oslobodile naselja Krasnogorovka, Vodjano, Grigorovka i Galicinovka u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Kao što je predsednik Rusije Vladimir Putin istakao, ruska vojska do sada neviđenim tempom nastavlja da oslobađa Donbas. Iz ruskog Ministarstva odbrane stiglo je saopštenje da je vojska oslobodila Krasnogorovku, Vodjano, Grigorovku i Galicinovku u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Krasnogorovka i Grigorovka su oslobođene kao rezultat odlučnih akcija jedinica južne grupe trupa, za oslobađanje Galicinovke je bila zadužena grupa "Centar" a za Vodjanoe, "Istok", navodi se u izveštaju Ministarstva o napretku Specijalne vojne operacije.

Krasnogorovka je važno logističko čvorište za odbranu Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu. Ovde se, pored industrijske proizvodnje, nalaze i baze Oružanih snaga Ukrajine za popravku oštećene opreme. NJegovim oslobađanjem je ukrajinska vojska izgubila mogućnost da obnovi oštećene tenkove, borbena vozila pešadije i oklopne transportere.

Galicinovka se nalazi pet kilometara istočno od Ukrajinska i tri kilometra jugozapadno od Karlovke. Oslobađanje ovog naselja omogućava pristup Ukrajinsku sa istoka.

Ruski predsednik je u razgovoru sa mladima u Republici Tuva istakao da se oslobađanje teritorija u DNR odvija do sada neviđenim tempom – "u pitanju su kvadratni kilometri, a ne po 200 ili 300 metara". Kako je naveo sekretar Saveta bezbednosti RF Sergej Šojgu, u toku avgusta i prve nedelje septembra vojska je oslobodila hiljadu kvadratnih kilometara, a neprijatelj gubi do 2.000 vojnika po danu.

U saopštenjima koje rusko Ministarstvo objavljuje svakodnevno se u poslednjih mesec dana gotovo svakog dana našla informacija o oslobođenim naseljima.

Ostali uspesi na frontu
Oružane snage Rusije nastavljaju borbe u zoni Specijalne vojne operacije.

Grupe trupa Sever su nanele poraz neprijatelju na lipovckom i volčanskom pravcu kod naselja Mali Prohodi, Grafsko i Volčanski Hutor u Harkovskoj oblasti, navodi se u saopštenju Minsitarstva.

Prema informacijama Ministarstva, Ukrajina je u tom delu fronta izgubila do 215 vojnika, dva automobila i haubicu M777 američke proizvodnje.

Zapadna grupa je poboljšala svoje položaje i porazila devet neprijateljskih brigada, među kojima je bila neonacistička "Azov" u naseljima LNR i DNR. Neprijatelj je u tim borbama izgubio do 530 vojnika, američku haubicu M777, top D-20, dve haubice L-119 proizvedene u Velikoj Britaniji i drugu vojnu tehniku.

Ruska operativno-taktička avijacija, bespilotne letelice, raketne snage i artiljerija su uništile MLRS M270 američke proizvodnje i radionicu za proizvodnju dronova, oštetile infrastrukturu vojnih aerodroma i porazile ljudstvo i tehniku neprijatelja u 134 oblasti.

Sistemi protivvazdušne odbrane oborili su sedam vođenih bombi "hamer" francuske proizvodnje, sedam projektila američke proizvodnje HIMARS i 175 bespilotnih letelica, od kojih 154 van zone SVO.

POTPUNI HAOS: Kijev pokušava da vrbuje sirijske teroriste za operacije u Ukrajini

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA