Najnovije

Albanizacija u punom jeku: Albanci, lokal po lokal, preuzimaju sam centar Severne Mitrovice

Albanaci su preuzeli kafić "Dolče vita", nekad kultno mesto kod glavnog mosta na Ibru, preuzeli su market u strogom centru, na petnaestak metara od spomenika Knezu Lazaru, otvorili tzv. "Poštu Kosova" na šetalištu, a sve je to samo vrh ledenog brega, procesa koji traje ovih dana u kome Albanci preuzimaju samo srce Severne Mitrovice.

Kafić "Dolče vita", sada se zove "C’est la vie", vlasnik je Albanac sa juga i lokal je omiljeno mesto okupljanja kosovskih policajaca koji patroliraju ulicama Severne Mitrovice kao i poslanika, naročito Kurtijevog "Samoopredeljenja".

"Uz, slobodno možemo reći, okupaciju Severa, ogroman broj specijalaca na ovom terenu, pretvaranje četiri opštine sa srpskom većinom u jedan veliki geto, poput onih na jugu, preuzimanje ove imovine i nekretnina, na razne načine, još je jedan od paralelnih procesa. U jeku je albanizacija ovih krajeva, zauzimanje prostora. Ono što se pre dve decenije, mnogo ranije, dešavalo na jugu, sada se dešava ovde. Samo što su, što kupovinom, raznim pritiscima pre rata, što ognjem i oružjem za vreme i posle rata, na jugu preuzimali sela i zaseoke, a ovde preuzimaju samo srce Severne Mitrovice. A za Srbe, bez Severne Mitrovice kao centra, na Severu nema života i to Kurti i njegovi dobro znaju", kaže za RT Balkan sagovornik iz Severne Mitrovice, jedan od mostadžija, dobar poznavalac ovdašnjih prilika.

Kosovska agencija za upoređivanje i verifikaciju imovine pre nekoliko dana saopštila je da je "17 nekretnina u Severnoj Mitrovici vraćeno legalnim vlasnicima", dok su, po ovom saopštenju, još 34 nekretnine u početnoj fazi tog procesa "pri kojoj je uzurpatorima upućeno obaveštenje". Navedeno je da su tokom prve faze podelili 27 obaveštenja za oslobađanje zauzete imovine, te da je od toga 17 nekretnina "vraćeno pravim vlasnicima".

Iz ove agencije je objašnjeno da "oslobađanje imovine uključuje čitav niz aktivnosti, od obaveštavanja nelegalnih korisnika do oslobađanja imovine, bilo dobrovoljno ili putem legalnih sredstava".

Pre nekoliko dana je na šetalištu u Severnoj Mitrovici, dakle u srcu grada, otvoren i lokal jednog poznatog kosovskog lanca brze hrane koji je takođe u vlasništvu Albanaca. Lokal je otvoren preko puta "Pošte Kosova". Na reklami za ovaj lanac brze hrane pojavila se slika glavnog mosta na Ibru i ispred natpis "Kurti", valjda u znak zahvalnosti premijeru.

"Koliko znam Srbi veoma retko, ili nikako ulaze u lokale u centru Severne Mitrovice koje su sada otvorili Albanci. NJima, međutim, mušterije dolaze iz južnog dela grada, možda i po komandi, ali, to nema uticaja na njihovo poslovanje. Oni su došli da ostanu, njih trenutno ne zanima profit, ekonomija, ovde su u pitanju političke stvari. Da zauzimaju lokal po lokal, da albanizuju srce Severne Mitrovice, a sve je to poruka nama Srbima da ovo više nije naše, da je njihovo, i da mi možemo da se selimo", gorko priča naš sagovornik iz Severne Mitrovice.

Otvoreni su, ili su u procesu otvaranja i drugi uglavnom  ugostiteljski i trgovinski objekti, kafići, poslastičarnice u vlasništvu Albanaca. Prema navodima Kosovske agencije za privatizaciju, radi se o objektima koji su pod njenom kontrolom, a nove vlasnike, Alabance, dobili su na osnovu tendera, pa su ili izdati pod zakup ili su otkupljeni.

"Radi se o lokalima koji su bili vlasništvo društvenih preduzeća i njih Kosovska agencija za privatizaciju automatski smatra svojim vlasništvom. Oni preuzimaju lokale, zatim raspisuju tendere, izdaju ih pod zakup ili prodaju i to je završena stvar. Srbi se na tendere u opštoj atmoferi kakva je sada ne javljaju, a Albanci Severnu Mitrovicu gledaju kao svoj grad i rezultat je ovo što vidimo, albanizacija samog centra grada", kaže za RT Balkan jedan od naših sagovornika iz tog grada.

U mnogo slučajeva, Srbi za licitacije za lokale i ne znaju, a, drugo, i nemaju nikakve šanse da na njima pobede, jer je na drugoj strani ogroman novac koji je, "ko zna, odakle".

"Svedoci smo i da su u nekim novootvorenim lokalima cene snižene ispod svakog nivoa što je još jedan od dokaza da se ovde ne radi o ekonomiji već o nečem drugom. Ostalo je još da nam posle radnih mesta, dinara, tablica, srpske robe, platnog prometa, vozačkih dozvola, ukinu bolnice i škole i smo ovde završili", reči su još jednog od Srba iz Severne Mitrovice.

Aleksandar Rapajić, iz NVO Centar za zastupanje demokratske kulture u Severnoj Mitrovici nedavno je za "Novosti" ocenio da se privatizacija na "Kosovu" poslednjih 15 godina odvija netransparentno kada su Srbi u pitanju, a da su "objekti u kojima su poslednjih nedelja i meseci u Severnoj Mitrovici otvorene albanske radnje prodati na svojevrsnoj licitaciji od strane Agencije za imovinu Kosova".

Po njegovim rečima, "te lokale na licitacijama kupili su Albanci koji nude ogromne svote samo kako bi zauzeli te srpske objekte".

"Prema nepotvrđenim, ali realnim informacijama u otkupu srpske imovine na severu KiM stoji i tzv. vlada u Prištini koja ima nekoliko programa pomoći albanskim privrednicima u te svrhe", reči su Rapajića.

Počela snažna ruska protivofanziva u Kurskoj oblasti

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA