Najnovije

OBJAVLJENA OPTUŽNICA ZA BANJSKU: Obuhvaćeno 45 osoba - od terorizma do pranja novca!

Specijalno tužilaštvo u Prištini objavilo je optužnicu protiv 45 osoba za oružani sukob u Banjskoj kod Zvečana, septembra prošle godine, tereteći ih za ”terorizam”, odnosno krivična dela “protiv ustavnog poretka i bezbednosti, finansiranje terorizma i pranje novca”.
Snimci akcije u Banjskoj...

Snimci akcije u Banjskoj...

Optužnicu su na konferenciji za medije objavili glavni tužilac Bljerim Isufaj i tužilac u slučaju Naim Abazi, navodeći da je u sastavljanju optužnice obavljeno 66 razgovora sa svedocima i optuženima, a da za dokaze imaju 1.266 komada oružja i druge opreme.

"Optužnicom je obuhvaćeno 45 osoba koje su imale različite uloge, od organizovanja, usmeravanja terorističkih aktivnosti do finansiranja i pranja novca. Među optuženima sa ključnom pozicijom vođe grupe je i Milan Radoičić, koji je odigrao važnu ulogu u koordinaciji i kriminalnim aktivnostima“, naveo je Abazi, a prenose mediji u Prištini.

Abazi je rekao i da je tokom procesa oduzeta pokretna i nepokretna imovina, oklopna vozila i više od 1.200 komada oružja.

"Ova akcija ima za cilj da spreči korišćenje ove imovine za dalje kriminalne aktivnosti. Sredstva su prebacivana preko složenih finansijskih mreža uključujući preduzeća registrovana na ime trećih lica i ulaganja u nekretnine. Traženje ovog novca zahtevalo je detaljnu finansijsku analizu i uključivanje stručnjaka na terenu”, naveo je Abazi.

Tužilaštvo u Prištini je, tvrde njegovi zvaničnici, zahvaljujući saradnji sa Evropskom unijom, SAD i drugim državama došlo do važnih dokaza.

"Ovi zahtevi su bili od suštinskog značaja za otkrivanje puteva finansiranja i obezbeđivanja dokaza za podizanje ove snažne optužnice", podvuko je Abazi.

Sa glavnim tužiocem Isufajem, Abazi nije želeo da komentarišu da li je Beograd umešan u sukob u Banjskoj, kada su živote izgubili policajac albanske nacionalnosti i tri naoružana srpska civila.

Tokom sukoba ranjena su a potom i uhapšena tri srpska civila, povezana za naoružanom grupom.

Pročitajte OVDE o borbama u Kurskoj oblasti

Izvor: RTS 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA