Najnovije

ŠTA JE OVO ZELENSKI NAREDIO? Rusi zarobili krupnu zverku i naterali ga da prizna sve!

Zarobljeni obaveštajac Oružanih snaga Ukrajine (OSU) Mihail Škoda, koji je prvi ušao u Kursku oblast tokom napada OSU na ovaj region, otkrio je za RIA Novosti plan ovog napada: ukrajinske snage su planirale da se na oklopnim vozilima probiju što dalje, bez ulaska u borbe.

Prema njegovim rečima, 9. četi 82. brigade desantno-jurišnih snaga OSU prikazali su plan prodora u Kursku oblast koristeći kolčiće, konce i kutije cigareta.

- Tamo je bilo oko 20 kutijica (koje su predstavljale vojnu tehniku - prim. red.), prve četiri mašine bile su dva 'strajkera' (Strajker, američka oklopna vozila na točkovima - prim. red.) i dva 'hamera' (HMMWV, američko vozilo za sve terene - prim. red.). Ja sam bio u toj četvorci, na trećem mestu. To je bila kao izvidnica, a naređenje je glasilo: 'Morate se brzo kretati, nigde se ne zaustavljati, ni u kakve borbe se ne upuštati, ali ako na vas pucaju, možete uzvratiti vatru samo u pokretu. Vaš zadatak je da se što dalje probijete, što je dalje moguće, a glavnina snaga će vas pratiti kao udarna snaga,' to je 9. četa - ispričao je Škoda.

On je dodao da je napad trebalo da se odvija u pravcu Kurska, na frontu širine 20-30 kilometara, uz angažovanje četiri brigade OSU.

Jedinice OSU su 6. avgusta u 5.30 prešle u napad sa ciljem zauzimanja teritorije u Kurskoj oblasti, ali je njihov napredak zaustavljen, izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Ruske Federacije Valerij Gerasimov. On je naglasio da će operacija u Kurskoj oblasti biti završena uništenjem neprijatelja i izlaskom na državnu granicu. Kako je 4. septembra saopštilo Ministarstvo odbrane RF, tokom borbenih dejstava u kurškom pravcu, OSU su izgubile više od 9700 vojnika i 81 tenk.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je kijevski režim izveo provokaciju i vrši neselektivno granatiranje, uključujući i civilne ciljeve. Putin je istakao da će neprijatelj dobiti dostojan odgovor i da će svi ciljevi postavljeni pred Rusiju biti ostvareni.

U Kurskoj, kao i u Belgorodskoj i Brjanskoj oblasti, na snazi je režim antiterorističke operacije (KTO) radi obezbeđivanja bezbednosti građana.

Osuđuju udžbenike u RS, a knjige im pune laži: Srpska deca čitaju da su Srbi agresori

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA