Najnovije

I ALJBIN IZNEO ZAHTEVE: Kurti traži da se povuče pismo s prigovorima Ohridskom sporazumu

U susret obraćanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom koga će biti izneti zahtevi Beograda po pitanju Kosova i Metohije, premijer privremenih prištinskih institucija uzvraća svojim "uslovima".

U susret obraćanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom koga će biti izneti zahtevi Beograda po pitanju Kosova i Metohije, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uzvraća svojim "zahtevima".

Kurti je komentarišući podizanje optužnice za događaje u Banjskoj, zatražio da se bivši lider Srpske liste Milan Radoičić preda prištinskim vlastima, i da se povuče pismo koje je sa funkcije premijerke Srbije, Ana Brnabić ogradila od za Srbiju spornih delova Ohridskog sporazuma.

"Ono na čemu stalno insistiramo gde god da se nalazimo, jeste izručenje Milana Radoičića kosovskim vlastima jer je počinio zločin na Kosovu. Drugo, trebalo bi da povuku pismo bivše premijerke Brnabić u kojem se ona odrekla privrženosti Srbije osnovnom sporazumu i sporazumu o primeni, rekavši da ne prihvata nezavisnost, da ne poštuje teritorijalni integritet i da neće prihvatiti stolicu Kosova u UN", kaže Kurti.

Kurti ima i treći uslov, javlja "Albanijan post"- oni od Srbije traže da potpiše takozvani osnovni sporazum, jer je to, prema njegovim rečima, jedini način da se pokaže dobra vera kao garancija za njegovo sprovođenje.

"Nepotpisani sporazum se posmatra kao sporazum koji se vrlo lako može ne poštovati i ne sprovoditi", rekao je.

Prethodno su albanski mediji preneli da je specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak u Prištinu došao da kaže da je Beograd navodno povukao pismo tadašnje premijerke Ane Brnabić u kojem se Srbija ogradila od deklaracije tog samita zbog dela koji se odnosio na priznanje kosovske nezavisnosti.

Prištinska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala dodala je da Srbija nije u potpunosti povukla pismo i da je ostala dosledna na temu nepriznavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta "Kosova", a što je okarakterisala kao "neprihvatljivo", te ocenila da se nada da će se stvari promeniti s novim ljudima koji će u Briselu voditi dijalog.

Portparol EU Peter Stano rekao je da je Ohridski sporazum obavezujući za obe strane, tzv. Kosovo i Srbiju, i dodao da je na Beogradu da odgovori na pitanja da li je, kada i zašto povukla pismo iz decembra 2023. kojim je izrazila rezerve prema Ohridskom sporazumu.

Vučić se sutra obraća naciji, mediji: Moguće i proglašenje okupacije dela teritorije

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA