Najnovije

Vučić se sutra obraća naciji, mediji: Moguće i proglašenje okupacije dela teritorije

Baš kako je i najavio nakon susreta sa Lajčakom i Hilom, predsednik Srbije će se sutra obratiti javnosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti sutra u 18 časova. Kako je i najavio, to obraćanje biće povodom situacije na Kosovu i Metohiji.

Očekuje se da Vučić iznese zahteve koje Srbija ima po pitanju Kosova i Metohije, a nakon sastanaka koje je imao sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom i američkim ambasadorom Kristoferom Hilom.

Kako prenose beogradski mediji, državni vrh još razmatra koje zahteve će Beograd saopštiti.

"Na stolu je i opcija proglašenja okupacije na delu teritorije Republike Srbije, što sobom povlači brojne posledice, uključujući i pripreme za povratak okupiranih područja, zbog terora koji naš narod na Kosovu i Metohiji već godinama a koji je eskalirao poslednjih nekoliko dana", prenose mediji.

Zanimljivo da se ambasador Srbije u Podgorici Nebojša Rodić sastao sa predsednikom Skupštine Andrijom Mandićem i na tom sastanku upoznao ga sa zahtevima Srbije po pitanju KiM.

Šest zahteva koje je izneo je da Beograd traži da se što hitnije organizuju slobodni izbori u opštinama na severu "Kosova", hitan povratak 700 policajaca srpske nacionalnosti u službu privremenih institucija, rešavanje problema nastalog u oblasti pravosuđa jer se više ne razgovara o povratku srpskih sudija i tužilaca što je propisano Briselskim sporazumom.

Takođe, Beograd zahteva formiranje Zajednice srpskih opština, kao oslobađanje svih Srba koji su iz političkih razloga uhapšeni.

Poslednji, šesti zahtev Beograda je da se reši pitanje blokade uvoza proizvoda iz centralne Srbije na teritoriju Kosova i Metohije, jer je od uvođenja te zabrane prošlo 14 meseci, a EU koja se zalaže za slobodan protoko ljudi, informacija i roba nije učinila ništa da se taj problem reši.

ALARMANTNO UPOZORENJE RUSKOG AMBASADORA U AMERICI: Vašington sve gura u haos koji ima samo jedno ime!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA