Najnovije

DRONOVI POTISKUJU TENKOVE: Rat u Ukrajini dobija potpuno novu dimenziju

Prema izveštaju Wall Street Journala, Ukrajina i Rusija su primorane da znatno smanje upotrebu svojih tenkova usled sve veće pretnje od dronova. Ovi bespilotni uređaji lako otkrivaju i uništavaju čak i najsavremenije borbene mašine.

Podaci ukazuju da je 6 od 31 isporučenog američkog tenka Abrams i 12 od 18 nemačkih tenkova Leopard u Ukrajini ili uništeno ili ozbiljno oštećeno upravo dronovima.

Tenkovi se sada koriste opreznije, pucaju iz skrivenih položaja i odmah se povlače. Obe strane, i Rusija i Ukrajina, eksperimentišu sa novim sistemima zaštite, uključujući postavljanje metalnih rešetki oko kupola i razvoj novih načina za odbranu od dronova. Iskustva sa ovog ratišta već preuzimaju i druge zemlje, uključujući SAD, koje rade na tome da učine svoje tenkove manevarbilnijim i bolje zaštićenim od vazdušnih napada.

Američki zvaničnici ističu da je ključ za efikasnu zaštitu tenkova njihova koordinacija sa avijacijom i sistemima protivvazdušne odbrane, što je nešto što još uvek nedostaje u ukrajinskoj taktici.

ŽESTOKA PORUKA TURSKOJ - GLEDATE SAMO SVOJE INTERESE: Rusija se ne šali, Putin vrlo ozbiljan

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA