Najnovije

ORBAN OBEĆAVA NEOČEKIVANE INICIJATIVE: Imam još aduta za rešavanje ukrajinskog sukoba

Budimpešta će nastaviti da predstavlja „neočekivane inicijative“ koje će nas „dovesti na korak od mira“, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban, prenosi „Blumberg“.

„Imam u rukavu još nekoliko aduta ‘mirovne misije’ “, izjavio je Orban.

On nije precizirao kakve će korake konkretno preduzeti.

Orban je takođe u emisiji radija „Košut“ istakao da je njegova mirovna inicijativa naterala druge evropske lidere da razmisle o rešavanju ukrajinskog sukoba.

„Zbog stavova evropskih lidera Evropa je postala proratno nastrojena. Od toga treba odustati. To je moguće ako se ozbiljno počne razgovor o tome da je vreme da se izađe iz rovova i shvati da ovo nije naš rat. Ne postoji rešenje za sukob na bojnom polju, ovu ideju je pokrenula naša mirovna misija, time smo pokrenuli ogromnu debatu u Evropi“, podsetio je mađarski premijer.

Prema njegovim rečima, bez mirovne inicijative, ove diskusije ne bi ni otpočele i svi bi govorili samo o ratu.

„Nakon što su krenule diskusije, dijalog o miru, pokazalo se da bi sve više zemalja EU rado pristupilo mirovnom taboru, na primer Nemačka“, zaključio je Orban.

Orban je u julu posetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu. Poseta Moskvi i sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izazvali su oštre kritike na Zapadu. Poslanici Evropskog parlamenta zahtevali su da se Mađarskoj ukine pravo glasa u Evropskoj uniji zbog tog putovanja .

Nakon posete, Orban je uputio je liderima članica Unije predloge o načinima rešavanja ukrajinskog sukoba na osnovu ishoda njegove mirovne misije.

Plan sadrži realnu procenu situacije, realne ciljeve i odgovarajući raspored delovanja. Na tome se zasniva naš pristup, zaključio je on..

NIJE DOBRO: Šta je to tzv. kosovska policija zaplenila u Leposaviću?

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA