Najnovije

PRAVI ŠOK! Brisel udario na Zelenskog, autokrata, to može biti pogubno po Ukrajinu

Predsednik kome je istekao mandat ima sve više kritičara unutar Ukrajine, koji smatraju da njegov autokratski način vladavine šteti zemlji, navodi briselski portal

Konsolidacija moći Vladimira Zelenskog u Ukrajini mogla bi da dovede u pitanje sposobnost te zemlje da se brani, piše briselski magazin "Politiko".

Iako su nedavne promene u ukrajinskoj vladi u zapadnim medijima predstavljene kao "unošenje nove energije", ukrajinski opozicionari ukazuju da vlastodršci u Kijevu zapravo pokušavaju da konsoliduju svoju moć i eliminišu sve one koje ne smatraju dovoljno lojalnim.

Primer je doskorašnji ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, koji je navodno u lošim odnosima sa moćnim šefom kabineta Zelenskog Andrejem Jermakom, kao i direktor državne kompanije za distribuciju električne energije "Ukrenergo" Vladimir Kudricki.

Opozicioni poslanik Nikolaj Knjažicki za "Politiko" kaže da ukrajinske vlasti nemaju plan za mnoge goruće probleme, uključujući i pitanje više od tri miliona interno raseljenih lica. Umesto toga, oni su se fokusirali na operaciju u Kurskoj oblasti u Rusiji - za koju je svima u Ukrajini jasno da ne donosi nikakve vojne prednosti, navodi portal.

Rekonstrukcija vlade neće učiniti ništa da ublaži dugogodišnje brige oko veoma personalizovanog i, prema pojedinim navodima, autokratskog načina upravljanja Vladimira Zelenskog — koji je zavistan od unutrašnjeg kruga bliskih prijatelja i savetnika od poverenja u okviru predsedničke administracije, piše "Politiko".

Pre Kulebe, na udaru ukrajinskog lidera našao se načelnik generalštaba Valerij Zalužni, sa kojim se Zelenski sukobio oko vojne strategije. U predsedničkoj administraciji su takođe za zabrinutošću gledali na njegovu veliku popularnost u narodu i smatrali su ga potencijalnog političkog rivala.

"Politiko" navodi da ljude oko Zelenskog brine i to što su Kuleba i Zalužni popularni i među zapadnim zvaničnicima, što ih čini još opasnijim.

S druge strane, otpuštanje Kudrickog dovelo je do retkih kritika ukrajinske vlade od strane zapadnih zvaničnika. Oni su upozorili da njegova smena predstavlja napad na nezavisnost te kompanije, dok je sam Kudricki za "Politiko" rekao da su ukrajinske vlasi pokušale da zagospodare "Ukrenergoom" i pre početka sukoba sa Rusijom.

RAZVALJIVANJE RUSKE ARMIJE: Detaljan snimak uništenja ruskog sistema (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA