Najnovije

BIVŠI ZVANIČNIK PENTAGONA: Dozvola za udar na Rusiju je korak do trećeg svetskog rata

Ako Zapad odobri Kijevu da upotrebi zapadne rakete dugog dometa, to će biti najopasniji korak za Sjedinjene Države i NATO, ocenio je Stiven Brajan.

Potencijalna dozvola za ispaljivanje zapadnog oružja dugog dometa duboko u rusku teritoriju dovešće do globalnog rata, piše bivši pomoćnik zamenika Pentagona Stiven Brajan u članku za "Oružje i strategiju".

"Bilo bi potcenjivanje reći da je ovo sumanut, nepromišljen potez. To je najopasniji korak za Sjedinjene Države i NATO i dovešće do trećeg svetskog rata", navodi Brajen.

Prema njegovim rečima, Vašington razmatra da dozvoli udare zapadnim oružjem duboko u rusku teritoriju, pošto bi Ukrajina mogla da izgubi u sukobu i pre američkih predsedničkih izbora.

Brajen je dodao da će tim aktuelnog predsednika DŽozefa Bajdena i Kamale Haris, koja je zauzela njegovo mesto u predsedničkoj trci, morati da objasne zašto su nastavili da "podržavaju zemlju gubitnicu umesto da diplomatskim putem pokušavaju da okončaju konfrontaciju".

"Vladimir Zelenski pokušava da uvuče NATO u sukob, a iz nepoznatog razloga SAD ga podržavaju. Umesto da pokuša da uspostavi kontakte sa Rusijom, Vašington podiže preuzima ogromne rizike, a da nema ni najmanje predstave o tome kako će se to završiti", ističe se u članku.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je 12. septembra da NATO zemlje sada ne razgovaraju samo o mogućnosti da Kijev upotrebi zapadne rakete dugog dometa, već i da li da se direktno uključe u ukrajinski sukob.

"Ako ta odluka bude doneta i Ukrajini dozvole da upotrebi oružje dugog dometa, to će značiti ništa drugo do toga da se radi o direktnom učešću zemalja NATO-a, SAD, evropskih zemalja u ratu u Ukrajini. I to, prirodno, suštinski menja samu suštinu, prirodu sukoba. To će značiti da zemlje NATO-a ratuju protiv Rusije. A, ukoliko je to tako, onda ćemo mi usvojiti odgovarajuću odluku, polazeći od pretnji sa kojima se suočavamo", upozorio je ruski predsednik.

"ZAPAD" LIKVIDIRAO PREKO 500 UKRAJINACA: Grupa "Jug" oslobodila Želanje Pervoe - ubijeno čak 700 vojnika!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA