Najnovije

„Geopolitical Monitor“: Koridor „Sever – Jug“ će promeniti svet i međunarodnu politiku

On omogućava Indiji pristup evropskim tržištima, kao i snabdevanje jeftinim ugljem i naftom iz Rusije. Takođe, pruža bezbednosnu mrežu u slučaju eventualnih nesuglasica sa Zapadom.

Za Rusiju, koridor nudi izlaz iz zamki zapadnih sankcija i potencijalno privilegovano mesto u budućim trgovinskim tokovima.

Iran i Azerbejdžan vide priliku da dobiju ekonomske beneficije kao ključni sponzori projekta.

Države BRICS-a, s druge strane, vide šansu da pokažu snagu bloka kroz realizaciju projekta koji bi mogao da preusmeri trgovinske tokove van dometa američkih sankcija.

Prepreke i izazovi

Projekat koridora „Sever – Jug“ suočava se sa značajnim izazovima, među kojima je najvažniji nedostatak potrebnog finansiranja za infrastrukturu.

Ovaj koridor je gotovo dve decenije stagnirao zbog problema sa finansiranjem, a mnoge od tih poteškoća povezane su sa Iranu, koji je ključni deo ovog trgovinskog puta.

Zapadne sankcije, koje su uključivale ograničenja iz perioda „Osovine zla“, kao i sankcije vezane za nuklearni program i terorizam, često su otežavale rad indijskih i ruskih kompanija u Iranu.

Ekonomski potencijal

Koridor „Sever – Jug“ predstavlja privlačnu alternativu Sueckom kanalu. NJegov potencijal za smanjenje vremena tranzita za 40% i troškova transporta za 30% čini ga izuzetno atraktivnim za sve uključene strane.

Ovo objašnjava zašto mnoge druge zemlje, pored inicijalnih učesnica (Iran, Rusija, Indija i Azerbejdžan), takođe pokazuju interesovanje za ovaj koridor.

Zemlje poput Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turske, Omana i čak Sirije razmatraju mogućnosti za uključivanje u ovaj projekt.

Napredak i trenutni status

Prethodna izveštavanja medija ukazuju da su Rusija i Indija ubrzale realizaciju infrastrukturnih projekata koridora na teritoriji Irana. Ovaj korak može biti ključan za prevazilaženje trenutnih prepreka i ubrzanje implementacije koridora, što bi moglo imati značajan uticaj na globalnu trgovinu i geopolitičke odnose.

Zaključak

Koridor „Sever – Jug“ ima potencijal da preoblikuje međunarodnu politiku i trgovinu. Iako se suočava sa brojnim izazovima, njegov značaj za ekonomski razvoj i geopolitičke dinamike čini ga projektom od velike važnosti za sve uključene strane.

NJegova uspešna realizacija mogla bi doneti velike promene u globalnim trgovinskim tokovima i geopolitici.

UKRAJINCI U STRAHU OD OKONČANJA PODRŠKE ZAPADA: Šta ako se Tramp vrati na vlast?

Izvor: Vebtribune.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA