Najnovije

GEOPOLITIČKO USIJANJE: Da li je NATO upravo priznao da ne postoji i da "svi igraju svoju igru"!?

Ukidanje zabrane Oružanim snagama Ukrajine da koriste oružje dugog dometa za napad na Rusiju je opravdano, ali svaka zemlja donosi svoju odluku o ovom pitanju, izjavio je šef vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer.
Biće svašta...

Biće svašta...

"Prema zakonima rata, svaka zemlja koja je napadnuta ima pravo na samoodbranu. Ovo pravo nije ograničeno na granice zemlje. Stoga, sa vojnog stanovišta, postoje ubedljivi razlozi da to učinite kako biste oslabili neprijatelja, njegovu logistiku, zalihe goriva i municije", rekao je on na konferenciji za novinare u Pragu nakon sastanka vojnog komiteta Alijanse, prenose RIA Novosti.

Istovremeno je dodao da i zemlje koje pružaju oružje Ukrajini imaju pravo da odrede određene granice za njegovu upotrebu, pošto se osećaju odgovornim za to oružje.

"Zbog toga postoje političke diskusije i različite zemlje izražavaju različita mišljenja", objasnio je Bauer.

Trenutno se na Zapadu vode diskusije o ukidanju zabrane kijevskog režima na upotrebu zapadnog oružja dugog dometa za udare duboko u Rusiju. O ovom pitanju je trebalo da se razgovara na jučerašnjem sastanku američkog predsednika DŽozefa Bajdena i britanskog premijera Kira Starmera, ali na kraju nije bilo najava na ovu temu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je rekao da zemlje NATO-a razmatraju ne samo o mogućnosti da Ukrajina upotrebi zapadno oružje dugog dometa, već o direktnom učešću u sukobu.

"Nije reč o dozvoli ili zabrani za kijevski režim da izvodi napade na rusku teritoriju. Oni i tako napadaju (rusku teritoriju) uz pomoć bespilotnih letelica i drugih sredstava. Ali, kada se radi o korišćenju dalekometnog oružja visoke preciznosti koje se proizvodi na Zapadu - to je skroz druga priča. Radi se o tome da, kao što sam već govorio - a to će potvrditi bilo kakvi stručnjaci i kod nas i na Zapadu - ukrajinska armija nije u stanju, ona ne može da izvodi napade savremenim dalekometnim sistemima visoke preciznosti zapadne proizvodnje. To je moguće samo uz pomoć korišćenja obaveštajnih podataka dobijenih putem satelita, a njima Ukrajina ne raspolože", objasnio je Putin.

Pogledajte OVDE udare ruske artiljerije po živoj sili OSU

Izvor: RIA Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA