Najnovije

KURSKA OBLAST PONOVO ESKALIRA: Odbijeni višestruki napadi - ukupno preko 13 hiljada mrtvih Ukrajinaca

Ministarstvo odbrane RF je objavilo dnevni redovni izveštaj o stanju u Kurskoj oblasti, a ukrajinske snage su prešle cifru od 13 hiljada poginulih od početka akcija u ovoj oblasti Ruske Federacije. Rusko ministarstvo odbrane svakodnevno objavljuje redovne izveštaje o Kurskoj oblasti, kao i posebno izveštaje o stanju vojne operacije u Ukrajini.
Ruski vojnik

Ruski vojnik

Jedinice grupe trupa Sever, nastavljajući ofanzivna dejstva, porazile su formacije 22., 41. i 115. mehanizovane, 17. tenkovske, 82. i 95. vazdušno-jurišne brigade, kao i 112. i 129. brigade Teritorijalne odbrane Ukrajine u oblastima naselja LJubimovka, Novoivanovka, Darino, Nikolaevo-Darino, Pokrovski i Borki.

Takođe, jedinice grupe su u protekla 24 časa odbile pet protivnapada neprijatelja u pravcu naselja Marjevka, LJubimovka, Obuhovka i Ruska Konapelka i osujetile dva pokušaja napada u pravcu naselja Obuhovka i Borki.

Kao rezultat toga, Oružane snage Ukrajine izgubile su do 30 poginulih i ranjenih, uništeno je borbeno oklopno vozilo i automobil.

Pored toga, uz podršku armijske avijacije i artiljerijske vatre, odbijeno je pet pokušaja neprijatelja da probije granicu Ruske Federacije u pravcu naselja Novi put, Medvežje i Veseloje, stoji u izveštaju MO RF.

Neprijatelj je izgubio do 40 poginulih i ranjenih ljudstva, dva tenka, oklopni transporter, pet borbenih oklopnih vozila, automobil i jedno inžinjerijsko zaprečno vozilo, navode u MO RF.

Vazdušnim udarima, artiljerijskom vatrom i dejstvima trupa poražene su koncentracije ljudstva i tehnike 22., 61. i 115. mehanizovane, 17. tenkovske, 80. i 95. vazdušno-jurišne brigade, kao i 129. brigade teritorijalne odbrane u rejonima naselja Borki, Guevo, Zeleni Šljah, Kolmakov, Kruglenkoje, Ivaškovski, Mala Loknja, Martinovka, Mirni, Mahnovka, Rusko Porečnoe, Novoivanovka, Plehovo, Pokrovski, Uspenovka i Južni.

Operativno-taktička avijacija i raketne snage su pogodile područja koncentracije u Sumskoj oblasti i rezerve 21., 22., 41. i 61. mehanizovane, 82. vazdušno-jurišne i 92. jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, 1. Predsedničke brigade, kao i 101., 103., 106. i 119. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja Ahtirka, Belopolje, Baniči, Vodolagi, Žuravka, Obodi, Katerinovka, Radkovka, Sumi, Pavlovka, Svesre, Šostojetka, Iampol.

Gubici Oružanih snaga Ukrajine tokom dana iznosili su više od 300 pripadnika vojnog osoblja i 15 oklopnih vozila, uključujući dva tenka, oklopni transporter i 12 oklopnih borbenih vozila, kao i dva artiljerijska oruđa, jedno inžinjerijsko barijerno vozilo i pet vozila. Zarobljeno je pet pripadnika ukrajinskih oružanih snaga, stoji u izveštaju MO RF.

Ukupno, tokom borbi na Kurskom pravcu, neprijatelj je izgubio više od 13.100 vojnih lica, 110 tenkova, 44 borbena vozila pešadije, 87 oklopnih transportera, 703 borbena oklopna vozila, 423 automobila, 95 artiljerijskih oruđa, 26 lansera višenamenskih bacača, raketni sistemi, uključujući sedam HIMARS-a i pet MLRS proizvedenih u SAD, 8 lansera protivvazdušnih raketnih sistema, dva transportna vozila za punjenje, 26 stanica za elektronsko ratovanje, 7 protivbaterijskih radara, dva radara protivvazdušne odbrane, 13 jedinica inženjerske opreme , od čega sedam inžinjerijskih vozila za čišćenje i jedna instalacija za deminiranje UR-77.

Pročitajte OVDE izveštaj ukrajinske armije o borbama u Kurskoj oblasti

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA