Najnovije

KURTIJEV SRBIN PRETI: Neka se spreme zdravstvo i obrazovanje za prelazak u "kosovski sistem"

Srbi na KiM moraju da budu spremni za scenario koji im se neće dopasti jer nije pitanje da li će se zatvaranje obrazovnih i zdravstvenih ustanova na KiM u sistemu Srbije dogoditi, već kada će se to dogoditi, poručio je Nenad Rašić.

Samo dan nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio na podmukao plan Prištine da otvori most na Ibru, napada škole i bolnice na KiM koje su ostale u srpskom sistemu, oglasio se Kurtijev "egzekutor svega srpskog" - ministar za zajednice i povratak u tzv. vladi Kosova Nenad Rašić, koji je najavio ostvarenje te pretnje.

Srbin koji se nalazi u vladi Aljbina Kurtija je, naime, izrazio uverenje da srpskim zdravstvenim i obrazovnim institucijama na severu KiM trenutno ne preti moguće zatvaranje, ali da Srbi moraju da budu spremni za scenario koji im se neće dopasti.

"Moraju se planirati opcije, jer nije pitanje da li će se to dogoditi [zatvaranje obrazovnih i zdravstvenih ustanova u sistemu Srbije], već kada će se to dogoditi. Sve ono što nas je nedavno iznenadilo, sve što nismo znali ili što je Beograd sakrio od nas, ne znači da se to neće desiti", rekao je Rašić, prenosi "Koha".

On dodaje da će obrazovne i zdravstvene ustanove u srpskim zajednicama na tzv. Kosovu, koje se finansiraju iz budžeta Srbije i rade po njenom sistemu, morati da uđu u zakonodavni sistem tzv. Kosova, kako je "predviđeno sporazumima postignutim u Briselu".

Rašić je konstatovao da su "zdravstvo i prosveta stubovi zaštite prava i interesa Srba", ali da se moraju naći modeli koji ceo srpski sistem "ugrađuju u kosovski", ali "tako da ne budu oštećeni ni građani ni zaposleni".

Da podsetimo, od početka ove godine tzv. kosovske vlasti su počele da zatvaraju srpske institucije uz obrazloženje da svojim radom narušavaju tzv. ustavni poredak "Kosova".

Zatvoreni su privremeni opštinski organi u Prizrenu, Peći, Suvoj Reci, Istoku, Klini, Orahovcu, Dragašu, Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku, Leposaviću, u Mitrovici, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja u Severnoj Mitrovici, Trezor Narodne banke Srbije u Leposaviću, Pošta Srbije i Poštanske štedionice na severu KiM.

Na KiM su povučene i srpske tablice, a takođe je zabranjena upotreba srpskog dinara – što je dodatno otežalo finansiranje institucija koje rade u južnoj srpskoj pokrajini pod srpskim sistemom, uključujući zdravstvo i obrazovanje.

VUČEVIĆ: Vlada usvojila zaključak o vraćanju vojnog roka

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA